Distileriile sunt întotdeauna amplasate în preajma unei surse de apă cum ar fi izvoare sau râuri. Acesta este primul lucru analizat cand se construiește o distilerie și se securizează sursa de apa, în general prin achiziția terenului de unde se extrage apa.

De exemplu, în Scoția, apa este atent urmărită de către autoritatea în domeniu, adică SEPA (Scottish Environment Protection Agency). Această monitorizare este pe tot cursul de apă și se caută orice ingerință a altor factori ce ar putea afecta calitatea apei.

Apa se folosește în două moduri în construirea unui malt: ca ingredient în single malt și pentru încălzirea distilatoarelor și răcirea condensatoarelor în urma distilării.

Ca ingredient în single malt, intră în componența mash-ului (amestecul malțului de orz măcinat cu apă caldă pentru convertirea amidonului în zaharuri). Se mai folosește și pentru diluarea new make spirit-ului la introducerea în butoaie, cât și la diluarea single maltului maturat la îmbutelierea cu anumite ABV-uri (40%, 43%, 46% etc.).

Cum majoritatea distileriilor folosesc aburul pentru încălzirea distilatoarelor, apa se folosește în cantități importante pentru producerea de abur. Aici contribuie la ridicarea temperaturii pentru evaporarea alcoolilor și pentru trecerea lor din stadiu lichid înapoi în condesatoare.

În aceste procese tehnologice apa intră de obicei la o temperatură de 15°C si iese la 50°C. Condiția pentru deversare este ca apa să fie filtrată și adusă înapoi la temperatura de 15°C. Aceste condiții sunt stipulate în licența acordată de SEPA.

În general, o distilerie folosește cam 90% din apă pentru răcirea condensatoarelor.

Ca o concluzie, apa este cel mai important ingredient nu doar din single malt, ci din whisky în general și trebuie să se ia în considerare calitățile ei, debitul sezonier, captarea în condiții exemplare și deversarea cat mai aproape de condițiile de colectare.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE