Știai că gustul unui whisky este influențat mai ales de butoiul în care a fost maturat?

1. Gustul unui whisky single malt este influențat de caracteristicile vârstei sale și ale butoiului în care a fost maturat. Pentru maturare, se foloseşte lemnul de stejar deoarece acesta are toate proprietăţile pentru păstrarea băuturii în condiţii optime. Este dur, dar în acelaşi timp maleabil şi permite circulaţia aerului.

2. Aromele unui single malt sunt influențate de tipul de stejar folosit în fabricarea butoiului în care acesta este ținut:

– stejarul european este cel care se foloseşte în Scoţia şi Irlanda şi oferă băuturilor arome de fructe sau de condimente, precum scorţişoară şi nucşoară.

– stejarul american este foarte folosit şi recunoscut pentru aromele sale de vanilie, miere, nuci, caramel şi ghimbir;

– stejarul japonez, denumit şi mizunara oak, are o textură foarte subţire, ceea ce îngreunează procesul de fabricaţie, însă este apreciat pentru aromele florale, de fructe proaspete, miere, vanilie şi nucşoară.

3. Unele arome specifice pot căpăta intensități diferite la o maturare îndelungată, însă valoarea unui single malt lasat la maturat mai mulți ani este dată în special de raritatea  lui, dincolo de calitate.

SHARE