Pentru ca whiskey-ul pe care îl savurăm să fie într-adevăr bun, este necesar ca procesul de producție să fie unul corect și realizat de experți în domeniu.

În cele ce urmează, îți prezentăm cele cinci etape prin care trece whisky-ul single malt pentru a ajunge la magia gustului din pahar.

Pentru o înțelegere cât mai bună a aromei acestei băuturi, trebuie să plecăm, în primul rând, de la faptul că orzul, drojdia și apa sunt singurele ingrediente necesare în producția de single malt.

Pasul 1: MALȚAREA

Este faza în care orzul este inițial lăsat să macereze pentru două – trei zile în vase pline cu apă. În timpul acestei operațiuni, denumită infuzie, cerealele sunt amestecate în mod regulat. Când gradul de umiditate depășeste 40%, apa este eliminată și începe germinarea, proces ce duce la transformarea amidonului în zaharuri fermentabile.

Germinarea este oprită după trei-cinci zile, atunci când valoarea optimă de amidon a fost transformată în zaharuri fermentabile, rezultatul fiind un lichid numit must dulce. Mustul de malț obținut (wort) se răcește și se introduce în vase mari de fermentație (washbacks), de obicei făcute din pin sau oțel inoxidabil, unde se adaugă drojdia și se declanșează procesul de fermentație.

PASUL 2: FERMENTAȚIA

În timpul fermentației, drojdia transformă zahărul în alcool și dioxid de carbon. Procesul poate dura două, trei zile până la finalizare. La sfârșitul fermentației, lichidul are un conținut de alcool de 8-9% volum și este acum cunoscut sub numele de wash, etapele fiind destul de similare producției de bere.

PASUL 3: DISTILAREA

Rezultatul se distilează în recipiente de cupru, stimulând conținutul de alcool la 60% – 80%. După ce este încălzit, vaporii sunt colectați într-un condensator scufundat în apă rece, aceasta determinând condensarea vaporilor într-o formă lichidă.

Primul alambic, denumit și low wine este încărcat cu lichidul fermentat, care este de fapt o bere cu cca. 7% alcool. După distilare, produsul rezultat ajunge la 20-22% alcool și trece în cel de-al doilea alambic denumit spirit still, care aduce distilatul final la o concentrație de 72%-80% alcool.

 PASUL 4: MATURAREA

„Vinul” de 60-70% este apoi plasat în butoaie de stejar și lăsat la maturat. Prin lege, toate whisky-urile scoțiene trebuie să aibă vârsta de cel puțin trei ani și o zi în butoaie de stejar. Whisky-ul continuă să își schimbe proprietățile, deoarece își petrece timpul în lemn, iar deseori poate sta douăzeci de ani la maturare sau chiar mai mult. Odată pus în butoaie, prin interacțiunea dintre alcool și lemnul de stejar, distilatul pierde în fiecare an prin evaporare o cantitate egală cu 2%. Tot două procente se pierd anual și din tăria alcoolului. În industrie, acest proces chimic este denumit angel’s share – partea îngerilor

PASUL 5: ÎMBUTELIEREA

În ceea ce privește îmbutelierea, indiferent de rezultatul final, butoaiele sunt testate pentru a se obține un verdict pentru calitatea și tipul conținutului.

Informațiile pe care le regăsim inscripționate pe butoaie indică de obicei tipul lor, numele distileriei, data la care s-au efectuat distilarea și îmbutelierea și, câteodată, numărul butoiului și al sticlei. Asemenea vinului, whisky -urile single malt își schimbă gustul de la un an la altul, sau chiar de la un butoi la altul.

SHARE