Fiecare parte a procesului de distilare este crucială pentru construcția un single malt bun. Cum caracterul new make spiritului este punctul culminant al distilării, este tentant să credem că low wines (ce rezultă în urma primei distilări) este doar o etapă intermediară neimportantă.

Însă dacă low wine-ul nu are parametrii ce vor fi finisați prin a doua distilare, distilatul final nu se va ridica la pretențiile de a deveni un single malt extraordinar. Dacă nu avem în low wine potențialul aromatic nu vom obține profilul scontat în new make spirit.

În principiu, prima distilare este mai simplă, nefiind necesară separarea mai multor feluri de alcool și distilând până când nivelul alcoolic ajunge la 1%.

În wash se găsesc un numar  mare de compuși cum ar fi reziduuri de drojdie, zaharuri și proteine, iar acestea reacționează între ele. Deci este un proces mai complex decât pare la prima vedere.

În urma primei distilări, low wine iese la 20-25% abv și cam 30-40% din volumul inițial al wash-ului (rezultatul fermentării).

Alți factori ce intervin în prima distilare sunt forma și dimensiunile distilatoarelor, metoda de încălzire a lor prin foc direct sau cu abur, rata de distilare și felul condensatoarelor (cu tuburi sau celule) și rata de reflux al alcoolilor. Desigur, o parte importantă a procesului este curățarea distilatoarelor pentru un profil aromatic constant.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE