Pe lângă deja consacratele butoaie de bourbon și sherry, butoaiele de vin alb încep să fie din ce în ce mai folosite la maturarea single malt-urilor. Numărul lor și diversitatea baricurilor de vinuri albe cresc de la an la an. Atât în Scoția, cât și în celelalte țări unde se maturează single malt.
Aceste butoaie se folosesc mai ales la “finisare”(dubla maturare) dar ocazional și la învechirea exclusivă a single malt-urilor. Cele mai folosite rămân totuși vinurile roșii. Un Cabernet Sauvignon, Syrah sau Barolo oferă mai multă corpolență, arome fructate și finețe single malt-urilor. Vinurile albe oferă dulceață, altfel ar fi greu să se impună în maturare. Așadar, un vin alb are o corpolență mai mică, un profil mai dulce, fără note seci și un nivel scăzut de tanini.
Pentru a alege ce fel de vin alb ar putea îmbunatăți un whisky, un Master Distiler ar trebui să testeze vinul, să miroasă butoiul și să anticipeze comportamentul butoiului în timpul maturării. Totodată, pentru un aport consistent, se vor folosi butoaie first-fill pentru finisare sau maturare exclusive. Un Chardonnay poate să ofere note de fructe tropicale peste notele de vanilie și toffee, oferite de un butoi de bourbon.
Pentru un vin alb este vorba mai mult despre un “fine tunning” și mai putin despre influențe majore. Singurele vinuri cu aport foarte important sunt cele desert, unde se distanțează Sauternes și Tokaji. Sauternes dezvoltă note sublime de citrice: lamâi, portocale și lime cu note de fructe tropicale ce se completează perfect cu aromele florale și cu cele de cereale ale unui new make spirit.
Uzual, aceste butoaie au 225 litri. Pentru a nu se usca foarte tare și a scădea influența în maturare este recomandat ca butoaiele să fie folosite imediat după golirea lor de vin.
În concluzie, sunt recomandate atât maturările, cât și finisările în baricuri de vin alb care oferă note total diferite față de notele unui butoi de bourbon, sherry sau alte vinuri roșii corpolente.
Slainte!