În descoperirea single malturilor, de cele mai multe ori, călătoria este mult mai importantă decât destinația.
Primii pași în incursiunea single malt-ului ar trebui să fie îndreptați asupra degustării unor malt-uri de 10-12 ani, 40 de grade alcoolice – etichetele ce reprezintă vârful de lance al fiecărei distilerii. Aceste whisky-uri cu care fiecare distilerie vrea să câștige piața sunt construite foarte atent, gust abordabil, în așa fel încât toată lumea să le poată încerca. Aceste single malt-uri sunt oneste, pentru că la această valoare a alcoolemiei putem depista ce este sau nu pe gustul nostru. Cel mai bun exemplu pe care îl putem întâlni este un single malt de 12 ani, 40% abv.
În prima etapă – testăm mai multe single malt-uri dintr-o paletă extinsă de gusturi. Ne dăm seama de caracterul distileriei și zona de proveniență.
În a cea de-a doua etapă, putem trece la whisky-uri mai vechi, putem face comparația în cadrul aceleiași distilerii între un whisky de 10-12 ani și unul mai vârstnic, pentru a observa diferența de maturare. Fiecare distilerie are whisky-uri de până la 18-21 de ani. Peste această vechime, prețurile încep să fie prohibitive, dar până la acest interval putem să ne dăm seama de influența maturării și de cât de mult înseamnă diferența de ani și un butoi diferit. Recomandarea ar fi să comparăm whisky-uri de diferite vârste, ale aceleiași distilerii.
Dacă avem deja preferințe în materie de whisky, înțelegem caracterul unei distilerii și ne putem da seama ce tip de single malt ni se potrivește.
În cea de-a treia și ultima etapă, vorbim despre specialități și testăm whisky cu tărie mai mare (high-stregth). Un iubitor al whisky-ului își va dori să descopere din în ce mai multe lucruri și va fi atent la detalii, la aspecte precum: rolul apei în whisky, ce înseamnă o ediție limitată a unui single malt, îmbuteliatori independenți, ce înseamnă un single cask (o îmbuteliere dintr-un singur butoi).
În această ultimă etapă acordăm atenție și tăriei alcoolice, care trebuie combinată cu apă pentru o rețetă proprie. Un alcool mai ridicat ca valoare poate ascunde unele lucruri pe care nu le descoperim decât dacă diluăm whisky-urile.
A treia etapă devine una de studiu și presupune o întoarcere la primele whisky-uri pe care le-am testat deja. Vom observa diferențe majore – cât de mult ne-am educat gustul, cunoștințe acumulate, identificarea rapidă a aromelor.
Sláinte!