Pentru a înțelege tot ce-ți poate oferi un single malt este necesar să testezi, să parcurgi cu atenție fiecare pas, să ai răbdare și să te bucuri de experiență.

Mai jos, descrise succint, etapele unei degustări de single malt.

Atenția acordată paharelor
Un pahar curat, cu formă de lalea, te ajută să descoperi majoritatea aromelor. Alege “tulip” sau “copita”.

 

#SingleMaltSociety

#SingleMaltSociety

 

Mirosul nealterat

Mirosul și gustul pot fi uneori copleșitoare, așa că încearcă să eviți fumatul, aromele puternice sau condimentele și parfumurile tari, înainte de a începe degustarea.

Apa

Vei avea nevoie de multă apă pentru a clăti papilele, a curăța paharul sau pentru a adauga în whisky. Încearcă întâi fără apă, apoi adaugă un strop de apă pentru a potența aromele. Folosește doar apă plată la temperatura camerei (19 C).

 

#SingleMaltSociety

#SingleMaltSociety

 

Mirosul

Înclină paharul la 45 grade si inhalează încet. Anumite molecule de aromă sunt mai grele, fiind indicată rotirea paharului în mai multe direcții. Pentru împrospătare, respiră apoi în afara paharului.

Gustatul

Soarbe câte puțin și ține distilatul cât mai mult în cavitatea bucală.  Astfel, toate papilele vor fi activate.

Aromele

Fiecare persoană interpretează în felul său un single malt și are propria experiență. Bibliografia de specialitate ne spune însă că totul se poate reduce la patru arome primare: LIGHT (în general fructat), DELICAT (note florale sau biscuit), BOGAT (lemn și fructe uscate și condiment) și AFUMAT (medicinal, tutun).

Caracter, echilibru, finish

Caracterul este oferit de robustețe, onctuozitate, textură (cremos, vâscos, de ceară). Echilibrul reprezintă cheia, mai exact integrarea tuturor aromelor. Iar finishul este nota finală – cât de lung este distilatul și care sunt aromele persistente.

 

O degustare de whisky trebuie să fie relaxată. Cele expuse mai sus constituie un ghid, sfaturi, nu reguli.

Sláinte!

SHARE