A doua distilare are loc  în “spirit still”; lichidul introdus în acest distilator este un amestec între “low wine” (rezultatul primei distilări), “frunțile”(foreshot) și “cozile”(feints) dintr-o a doua distilare anterioară.

Acest amestec se poate face în două feluri diferite. Primul amestecând low wine-ul dintr-un wash still (distilatorul pentru prima distilare) cu frunțile și cozile rezultate dintr-un spirit still, care apoi se redistilează în același spirit still.

A doua varianta este colectarea frunților si cozilor de la fiecare a doua distilare separat și folosirea aceleiași cantități de fiecare dată la amestecarea cu low wine-ul fiecărei șarje.

Tăria alcoolică a unui low wine este de obicei de 23-25% abv, în timp ce cozile și frunțile amestecate au în jur de 30% abv. Deci avem o medie de 24-28% abv a lichidului de încărcare.

A doua distilare începe prin colectarea alcoolilor numiti “frunți”. Urmează faza cea mai importantă – colectarea “miezului”, care este new make spiritul, colectat începând de la 75% abv și oprit pe la 65% abv (deci media va fi de 70%). Ultima etapă este colectarea “cozilor” până când scade tăria alcoolică la aproximativ 1%.

Frunțile și cozile se colectează separat pentru a fi adăugate ulterior la low wine-ul următoarei șarje.

New make spiritul colectat reprezintă cam 14-20% din volumul total al  sarjei și este distilatul care se introduce în butoi pentru maturare după ce se reduce cu apă la tăria de 63,5% abv, care este un standard în industrie.

Această cantitate de new make spirit este supusă accizării care se aplică în funcție de tăria alcoolică a acestuia și înainte de prima diluare cu apă.

A doua distilare este un proces mult mai complex decât prima distilare și necesită o atenție mai mare căci aici apare pentru prima oară caracterul imprimat single malt-ului de fiecare distilerie.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE