Care este rolul orzului și cum influențează el producția de whisky?

Orzul este principala materie primă în obținerea unui single malt, alături de apă și drojdie. Dezvoltarea în timp a mai multor clone de orz a adus fermierilor o mai mare productivitate la tona de hectar, iar pentru distilerii a crescut cantitatea de alcool obținut în urma distilării la tona de orz malțat.

Orzul poate proveni și din afara Scoției, dar acum distileriile scoțiene se concentrează pe contractarea a cât mai mult orz autohton posibil. În 2010, aproximativ 93% din orzul folosit în industria whisky-ului era crescut în Scoția. Toți producătorii scoțieni de whisky jură că este și cel mai bun dintre tipurile de orz.

Când avem de a face cu ani mai puțin buni pentru recolta de orz, se mai importă din Anglia și Irlanda, având ca soluție de avarie importul din Danemarca.

Clona Golden Promise a venit ca o revelație pentru fermierii scoțieni în anii 1960 și a adus recolte foarte bune și  bogate, dar și un randament nemaiîntâlnit pentru distilerii.

Cereala reprezintă cea mai mare cheltuială pentru orice distilerii, urmată de energie și mâna de lucru pe locul doi și trei.

Pentru distilerii contează randamentul distilării, capitol la care conduce Concerto cu 410-420 litri/tonă, urmat de Optic și Oxbridge cu  405-415 litri/tonă.

Orzul de primăvară este un orz mai productiv decât cel de iarnă, iar aici ne referim la perioada de creștere, nu la însămânțare sau la recoltare. Cel de primavară este mai bogat în amidon, deci se poate obține mai mult alcool.

SHARE