Deși unii observatori din industrie afirmă că mashing-ul are o importanță nesemnificativă la caracteristicile finale ale unui single malt, în practică, un mashing în parametri îți garantează un proces de obținere al maltului mai facil și fără griji.

În teorie, de la mashing avem așteptarea să ne asigure o conversie a amidonului în zaharuri de calitate și cu o productivitate scontată. Studiind mai amănunțit procesele, atât pe cel tradițional, cât și pe cel modern, concluzia este că aspecte ale acestui proces pot afecta, chiar dacă subtil, viitorul caracter al single malt-ului.

Primul aspect este că „siropul” rezultat (denumit și wort) poate fi orice între foarte clar și foarte tulbure, în funcție de forma vasului (wash) și modul de operare. Fără discuție, un sirop mai tulbure conține mai mulți nutrienți pentru drojdie, cu uleiuri și acizi grași în compoziție. Aceștia nu numai că inhibă spumarea în timpul fermentării, dar dezvoltă și producția de alcooli grei și esteri. Asta duce la un caracter mai bogat al single malt-ului (mai greu).

Al doilea aspect este trecerea de la vase deschise la vase ermetic închise și fără ventilare, pentru a reține orice extracți volatili, inclusiv fenolii din turbă. Îngerii trebuie să mai aștepte pentru partea lor pentru mai târziu.

Un al treilea aspect ține de răcirea siropului înainte de fermentare în așa fel încât enzimele prezente să nu mai fie distruse de temperatura foarte înaltă. Și rapiditatea transferului în fermentator este vitală, așa că o pompă subdimensionată poate dăuna procesului.

În interiorul unui vas de mashing dintr-o distilerie de whisky single malt

Ultimul aspect ține de cât de bogat este siropul colectat. Un sirop mai tare ne asigură că la distilare vom avea mai puțină apă de încălzit, deci mai puțin combustibil de irosit. Și drojdia se comportă altfel în funcție de cât de bogat este siropul. În funcție de ce fel de caracter ne dorim să obținem – light sau mai greu -, putem dimensiona tăria încă din etapa mashing-ului.

Am exclus din enumerarea aspectelor ce pot afecta calitatea mashing-ului curățarea vaselor, care este vitală pentru că se întâmplă foarte rar să nu se țină cont de ea.

În concluzie, un mashing atent ne poate garanta că întregul proces de obținere al unui single malt decurge fără bătăi de cap.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE