Indiferent că sunt magazii de maturare tradiționale (dunnage) sau moderne (racked), o minimă aerisire este necesară. Această aerisire nu are doar rolul de a preveni acumularea de vapori alcoolici pentru a îndepărtă pericolul de incendiu sau explozii, ci și de a asigura un anumit nivel de evaporare urmărit.
Magaziile tradiționale-dunnage sunt construcții joase, din piatră sau cărămidă, cu podea de pământ și unde butoaiele sunt stivuite pe maxim trei rânduri în înălțime. Aici aerisirea este asigurată de geamuri și ușa de intrare, deci o aerisire minimala. Aerul este mai saturat în vapori de alcool, evaporarea este mai puțin intensă iar single maltul se maturează mai încet și timp mai îndelungat, rezultând un caracter mai complex al distilatului și un aport mai echilibrat al butoiului. Mai tot timpul anului, temperatura este constanta 5-10C.
Magaziile de maturare moderne, de tip racked, sunt prevăzute cu aerisitoare la nivelul solului și în tavan pentru un circuit clar al aerului. Aceste magazii sunt imense, cu 7-13 rânduri de butoaie în înălțime, de aceea pericolul de incendiu este mult mai mare. Aici evaporarea este mult mai intensa iar aportul butoiului este mai mare și apare mult mai rapid iar temperatura fluctuează intre 5-15C.
Oxigenul este cel mai important component al aerului pentru că se dizolva în distilat și duce la oxidarea whisky-ului,un fenomen extrem de complex și de bun augur pentru lichid. De aceea, este important aportul de aer asigurat, frecventa aerisirii, temperatura, umiditatea și localizarea magaziilor de maturare în mediul înconjurător. Fluxul de aer este ascendent pentru a dispersa acumulările de vapori de la baza magaziilor, moleculele de alcool fiind mai grele că aerul.
Acest aspect al circulației aerului este foarte atent analizat când se construiesc magaziile de maturare din zilele noastre, fiind și un nou criteriu când se alege profilul unui single malț.
Până data viitoare să beți bun și responsabil!
Sláinte!