Înainte de a savura un single malt, de a afla cum se prezintă acesta în pahar și a-i cunoaște toate secretele, putem afla o parte importantă a poveștii unui sortiment acordând atenție ambalajului său. Paleta extinsă a etichetelor ne poate pune, uneori, în dificultate. Ce ni se potrivește? La ce este recomandat să fim atenți atunci când achiziționăm un single malt? Achiziție online sau offline?

Ambalajul unui single malt

Majoritatea single malturilor se prezintă în cutie sau tub, canitate de 0,7L, dop de plută. Cromatica ambalajului oferă indicii despre culoarea acestuia în pahar. Anumite sticle sunt incolore, pe când altele sunt colorate. Cele colorate sunt pentru malturile ce nu beneficiază de maturări îndelungate sau atipice (Madeira, Porto, vinuri roșii, etc.), unde ar trebui scoasă în evidență culoarea rezultată în urma maturării lungi sau deosebită.


Informațiile scrise de pe cutiile de single malt oferă detalii despre distilerie, cea care oferă și numele sortimentului. Zona de proveniență a single maltului, tăria alcoolică, informații despre butoaiele  implicate în maturare, vârsta sau notele de degustare, filtrarea/neflitrare la rece, toate acestea ne ajută să cunoaștem mai bine maltul.

Achizitia online versus offline (magazine)

Experiența dintr-un magazin specializat cântărește mult datorită interacțiunii directe cu vânzătorul, cel care oferă informații detaliate și recomandări bazate pe preferințele și istoricul fiecărui consumator.

Achiziția online este cu siguranță mult mai facilă, produsul fiind la doar un click distanță. Principala recomandare pentru acest caz este atenția acordată platformei, achiziția de pe site-uri ce oferă cât mai multe informații despre produs fiind extrem de importantă. Chiar dacă experiența fiecăruia dintre noi diferă, review-urile din partea altor consumatori reprezintă un alt factor pe care este util să îl luăm în calcul.

Din pacate, contextul actual a limitat experiența din locații, barurile în care puteam savura un whisky. N-am putea concluziona însă fără a va încuraja să testați, atunci când aveți ocazia, un dram de single malt. Ce alt factor mai puternic decât tastingul pentru decizia de cumpărare 😊

 

Sláinte!

SHARE