Parcurgerea unui single malt înseamnă aproximativ 20 – 30 de minute alocate unei experiențe complete. Anotimpul, locul sau momentul zilei în care degustăm un single malt, starea de spirit, paharul utilizat, toate acestea joacă un rol semnificativ pentru descoperirea poveștii din spatele unei etichete. Mai exact, cum ne pregătim pentru aprofundarea unui single malt?
Este recomandat ca degustarea unui malt să aibă loc la circa 2 ore de la ultima masă servită, să nu purtăm parfum sau deodorant aplicat recent. Orice astfel de factor poate aduce modificări la nivel de miros sau gust.
Camera dedicată degustării se va aerisi înaintea unei analize, iar locurile recent vopsite vor fi evitate. Totdată, este recomandat ca temperatura camerei să nu fie mai mare de 22 – 23 de grade.
Pe lângă sticla de whisky, recuzita necesară degustării presupune și un pahar dedicat.
Paharul iconic pentru single malt este paharul Glencairn, prezent în mai multe dimensiuni și forme.
Paharul “mini” Glencairn este utilizat, de regulă, în turul distileriilor.
Paharul Glencairn copita evidentiază foarte bine carcateristicile unui single malt.
Paharul tulip cu “pălărie” menține aromele pentru un timp îndelungat.
Paharul tulip cu buza răsfrântă permite distilatului să atingă rapid papilele gustative.
Paharele tip irish, cu o deschidere mai amplă, sunt potrivite etichetelor cu maturări mai intense sau grad de tărie ridicat.
În cazul în care nu aveți la dispoziție un pahar dedicat, alegerea unui pahar de coniac este cât se poate de potrivită.
Puțină apă plată la temperatura camerei langă noi (pentru realizarea diluției), bună dispoziție și… degustarea poate să înceapă! 😊
Sláinte!