Vanilia este una din cele mai populare arome la nivel mondial iar în single malt are o prezență multidimensioanală și un rol extrem de important.

Statutul de primadonă al vaniliei în panoplia de arome dintr-un single malt este dat de frecvența prezenței în mai toate malturile și de intensitatea ei față de alte arome prezente. Vanilia este și printre primele care se dezvăluie la o analiză senzorială a oricărui single malt. Pe lângă aroma proprie, vanilia adaugă și dulceață și contrabalansează caracterul sec întâlnit la unele single malturi, iar echilibrul dulce-sec creează altă caracteristică esențială – complexitatea sau bogăția unui malt.

Aromele vanilate sunt extrase din butoi în timpul maturării. Primele semne distincte apar după 2 -3 luni petrecute de new make spirit în butoi. Cea mai mare rată de extracție a acestor arome atinge vârful în primii 2 -3 ani, după care scade drastic. Cantitatea aromei de vanilie acumulată depinde de nivelul de vanilină (componenta chimică aromatică) din stejar.

Butoaiele cele mai folosite pentru single malturi sunt butoaiele ex-bourbon (American Barrels) și cele de ex-sherry (American oak European Oak). Butoiele Americane au o concentrație mai mare de vanilină în comparație cu cele Europene. Acestea din urma conținând și mai multe note lemnoase ce maschează vanilia.

Asezonarea butoielor cu vin de sherry adaugă arome intense de stafide și prăjiturele de Crăciun, care de asemenea estompează aroma de vanilie, pe când asezonarea butoaielor noi cu bourbon adaugă note de miere și nucă de cocos. Asezonarea reprezintă umplerea butoiaelor cu sherry sau bourbon pentru ca aromele specifice acestor doua băuturi să se imprime în butoi și, ulterior, să fie transferate către new make spiritul pus la maturat în aceste butoaie.

Nivelul de vanilină din lemn este determinat și de numărul de reumpleri (fill) în folosirea butoiului. Un butoi la prima umplere are un conținut bogat de vanilină care scade apoi proporțional cu numărul reumplerilor. Cu cât prima reumplere este mai îndelungată, cu atât a doua vă fi mai săracă în aportul vanilinei. După prima umplere, distilatul poate fi păstrat în butoi de la ani la zeci de ani. O primă umplere poate fi considerată prima umplere cu new make spirit într-un butoi în care a fost maturat bourbon, sherry sau alte băuturi acceptate. Nu este vorba așadar de butoaie virgine, noi.

Un nivel de 0,2ppm (parts per million) este suficient pentru a fi detectată aroma de vanilie. Dacă folosim un butoi first fill bourbon vanilina poate ajunge și la 4ppm, dar vine însoțită și de un caracter lemnos mai agresiv.

Glenfiddich 15 Solera, de exemplu, este un mariaj de butoaie Glenfiddich 15 first fill și refill ex-bourbon plus butoaie sherry ce imprimă un caracter mai fructat și dulceag. De aceea se adaugă și Glenfiddich 15 maturat în butoaie americane virgine, ce dezvoltă vanilia dulceagă și intensifică și notele condimentate.

Vanilia se simte mai proeminent dacă single maltul are o tărie ridicată sau este cask strength (la tăria butoiului). După diluție, vanilia lasă gradual locul fructuozității. Dacă maturarea a fost în butoaie sherry, atunci odată cu diluția apare timid și vanilia, în funcție de nivelul de apă adăugat.

Butoaiele americane se ard la interior pentru eliberarea aromei de vanilie și nivelul de ardere pornește de la light până la heavy-plus, în patru trepte. Pe primul palier notele sunt mai degrabă fructate și ușor untoase, iar o ardere heavy aduce arome clare de baton de vanilie și condiment.

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

În concluzie, cele mai înalte cote de aromă de vanilie se găsesc într-un malt tânăr (sub 10 ani), maturat în butoaie ex-bourbon first fill, nefiltrat la rece, de culoare naturală și îmbuteliat cask strength. Un exemplu reprezentativ ar fi Chapter 7 Tomatin 6 Y.O.

 

Sláinte!

SHARE