Epicentrul lumii whisky-ului, Scoția, reprezintă pentru single malt ceea ce reprezintă Franța pentru vinuri. Cadoul Scoției pentru întreaga lume este celebrul produs național – Scotch – un whisky distilat, maturat și îmbuteliat exclusiv în Scoția.

Scotch single malt whisky reprezintă superlativul în materie de whisky pentru că:

Are o istorie și o tradiție de 500 de ani.

Din numai 3 ingrediente se naște o varietate imensă de arome și gusturi, nemaiîntâlnită la alte băuturi spirtoase.

Este incontestabil cea mai curată băutură din lume.

Cea mai bine legiferată producție de băuturi din lume cu o calitate ultra garantată.

Potrivit oricărei piețe din lume și oricărui buzunar.

Diversitatea single malt-urilor, aproximativ 3000 de etichete de single malt scoțian, a impus o împărțire pe regiuni.

 

LOWLAND

În partea de sud a Scoției, la graniță cu Anglia, single malt-ul din Lowland este light, fresh, bun aperitiv. Lowland reprezintă poarta de intrare dinspre blend către single malt. Distileriile din zonă produc whisky pentru blended scotch, doar câteva folosind single malt pentru etichetele proprii.

 

HIGHLAND

Highland reprezintă regiunea care a adus prestigiu single malt-urilor scoțiene, consacrându-le drept o categorie de elită a whisky-ului. Caracteristica comună din această zonă o reprezintă notele florale.

 

SPEYSIDE

Locul unde se află mai mult de o tremie dintre distileriile scoțiene este Speyside, The Whisky Land. Whisky-urile din această zonă sunt caracterizate de note foarte dulci, fructate, fine și catifelate.

 

Insulele din jurul Scoției

Aici regăsim un whisky puternic, masculin, tentă de turbă, influențat de briza marină și apa sărată.

 

ISLAY

Islay este patria whisky-urilor afumate, obținute prin uscarea orzului ud la foc de turbă. Turba din această zonă este compusă din alge, licheni, apă sărată, puține frunze.

Ultima regiune este Campbeltown, un loc important în trecut (30 de distilerii funcționale). Whisky-ul din această zonă este influențat de Islay (ușor fumat) și Highland (note pronunțate și caracter profund).

 

Acest ghid face referire la tradiție, la modul în care se fabrica în trecut whisky-ul. In prezent, spre exemplu, putem întâlni o etichetă afumată în Higland. Și lista poate continua 😊

Sláinte!

SHARE