Denumirea de blended malt a fost introdusă pentru a defini legal un whisky compus din amestecarea exclusivă de single malturi, produse de distilerii diferite. În trecut, acestea purtau numele de “pure malt” sau “vatted malt”. Odată cu această nouă denumire, impusă la presiunea marilor case de blend, apare confuzia și asocierea acestei categorii cu cea de blended whisky. Total eronat, ar spune specialiștii. Amestecul de single malturi nu are în componență “grain whisky” – alcoolul neutru ce reprezintă baza tuturor whisky-urilor blended.

Single Malt Society

Există propretari ai anumitor distilerii care dețin propriul blended malt, cum ar fi Monkey Shoulder al celor de la William Grant & Sons. Această categorie este apanajul îmbuteliatorilor independenți care își aleg butoaie din cadrul mai multor distilerii, în general atunci când whisky-ul este în stadiul de “new make spirit”. Apoi, gestionează maturarea butoaielor în spiritul lor propriu din punct de vedere al vârstei de maturare, felul butoaielor de maturare și finisare. De asemenea, butoaiele ce se vor amesteca ulterior cu altele din alte distilerii pentru compunerea blended malturilor sunt single cask, nefiltrate la rece și la culoare naturală (fără adaos de caramel).

Blended malturi-le reprezintă o categorie superioară de malturi, pentru consumatori mai experimentați, deschiși către noi experiențe în materie de profiluri aromatice.
Îmbuteliatorii independenți impun un caracter propriu acestor blended malturi. Multi din ei aleg profiluri aromatice specifice zonelor, asa cum este cazul Scoției: Lowlands, Highlands, Speyside, Islands sau Islay.

Foto: pinterest.com

În concluzie, blended malt ar trebui să constituie o subcategorie a single malturilor, poate chiar o categorie în sine.

Sláinte!

 

SHARE