O mare parte din încrederea de care se bucură single maltul se datorează faptului că este o băutură foarte curată. Mai jos, descoperim motivele pentru care single maltul și-a câștigat acest titlu.

În primul rând, contează foarte mult faptul că nu avem decât 3 ingrediente – apă, orz malțat și drojdie-, și că maturarea este un proces organic, fără intervenție umană. Igiena pe care o regăsim în cadrul distileriilor și în procesul de producție este un alt factor important în obținerea celei mai curate băuturi din lume.

Foto: pinterest.com

Întreținerea și curățarea echipamentelor sunt mult mai importante decât simpla imagine strălucitoare a instalațiilor. Un echipament curat este esențial pentru asigurarea calității și consistenței caracterului new make spiritului. De asemenea, acesta contribuie și la maximizarea eficienței producției în termenii productivității, consumului de energie și de timp.

Curățarea instalațiilor a trecut de la munca manuală la automatizare, în ultimii 20 de ani. Această automatizare vine cu investiții în utilaje și tehnologii de profil, cu costuri între 3-5%  din costul total la înființarea unei noi distilerii și un pic mai mult la adaptarea la o distilerie deja in funcțiune. Așadar nu foarte mult, dar de luat în seamă.

Foto: drinkbusiness.com

Când vorbim despre puritatea single maltului, pericolul este reprezentat de acizii grași și bacteriile ce se pot atașa de pereții instalațiilor și produc acid butyric, dezvoltând astfel note indezirabile ce nu vor dispărea după distilare. Drojdia poate fi infectată, de asemenea, de aceste bacterii ducând la fermentarea incompletă.

În ceea ce privește distilatoarele, cele de primă distilare trebuie curățate mai des pentru că aici sunt prezente zaharuri reziduale, celule moarte de drojdie, fragmente de orz malțat si grăsimi.

Pentru a concluziona, fără un program strict de curățare a instalațiilor nicio distilerie nu-și poate păstra caracterul new make spiritului, deci amprenta personală a single maltului propriu.

 

Pâna data viitoare, să beți bun și cu încredere,

Sláinte!

SHARE