Trăim în aceste timpuri cea mai glorioasă perioadă a single maltului. Cu două trenduri majore în industrie, premiumizarea și relaxarea regulilor distilării, single maltul va deveni și mai popular și apreciat. Diversificarea și creșterea calității distilatului este asigurată pentru următoarele decenii.

Au fost și vremuri grele în istorie însă. Declinul a început în anii 1980 când producția a fost drastic redusă din cauza scăderii cererii. Din totalul distileriilor la nivel global au rămas mai puțin de 140.

Photo credit: whiskyadvocate.com

 

Totuși, până în 2020 numărul lor s-a dublat iar numărul țărilor producătoare de single malt a crescut de 10 ori. În ultimele trei decenii, vânzările de whisky s-au dublat în volum și s-au mărit de 4 ori în valoare. Două treimi din valoare a fost rezervată single malturilor premium și artizanale. În 1981, single maltul reprezenta 2% din exportul de scotch whisky iar astăzi el a atins cota de 20% din export.

Mai toate distileriile îmbuteliază țării alcoolice mai mari de 40%, asigurând un nivel ridicat de calitate, iar finisările sau dubla maturare a devenit o obișnuință.

Consumatorul a devenit și el mai pretențios, sofisticat și mai educat. Unii cu mai mulți bani decât bun-simt au aruncat prețurile unor sticle rare în stratosferă. Acesta este unul dintre riscurile creșterii notorietății categoriei. De asemenea, investiția în whisky a depășit stadiul de capriciu de mult.

Photo credit: pinterest.com

Cum calitatea a crescut și preturile sunt mai mari. Pandemia și Brexit au partea lor de vină. Consumatorii și-au mărit numărul de criterii pe care le iau în seamă la achiziția unui malț. Majoritatea au trecut bariera vârstei lichidului și se concentrează mai mult pe butoi (felul sau, numărul de reumpleri, finisări și dublu maturări) și pe diversitatea de arome și gusturi.

Până data viitoare, să ne bucuram de single malt!

Sláinte!

 

Sursa: whiskymagazine.com

SHARE