Ne aflăm în plină vară, sezon care nu vine cu un apetit puternic pentru single malt-uri și whisky, în general. Aceasta fiind adesea percepută ca o băutură  potrivită pentru vremea rece, ca ceva care să te  încălzească atunci când temperaturile de afară sunt mai puțin prietenoase.

Avem însă, vești bune și sfaturi utile pentru iubitorii de single malt care își doresc să se bucure de o băutură rafinată chiar și în sezonul cald.

În primul rând, vara se pot bea toate scotch-urile în cocktail-uri cu ginger, limonadă sau doar cu soda și gheață. În general, băutorii de single malt nu prea agreează consumul băuturii lor preferate decât în compania apei proaspete. Așa că pentru a răci single maltul putem adăuga apă plată rece atunci când vrem să evităm gheața în paharul nostru de single malt. Astfel, diluăm puțin băutura pentru a deveni mai light și o și răcim puțin.

Pe vreme călduroasă, mai abordabile sunt în general malturile mai light, atât în tărie cât și în complexitatea aromelor, cu un abv care să nu depășească 43% sau dacă au peste această tărie, să fie reduse cu apă progresiv până devin mai abordabile, dar făra să piardă din arome. O alegere potrivită poate fi Glenfiddich 12 sau 15.

 

Photo credit: lukloveswhisky.pl

 

Un Irish este mai potrivit decât un bourbon pe căldură, la fel un Speysider față de un afumat (Tullamore,Balvenie)

Daca vine vorba despre maturări, un ex-bourbon este de preferat unui sherry-bomb. Pentru finisări, este mai potrivit un single malt finisat în butoi de rom sau butoi de sherry fino sau oloroso, decât maturări grele cum ar fi Porto sau Madeira (Balvenie 12 sau Balvenie 14 rum cask).

Un afumat poate funcționa mai pe seară și dupa un barbeque incarcat. Un dram bun (sau două) de single malt este minunat alături de carnea la grătar sau afumată. Și cu ciocolata și brânzeturile potrivite, se poate armoniza în moduri deosebit de plăcute.

 

Photo credit: gobourbon.com

 

Când vine vorba despre malturi cu vechime, este păcat să irosim acele capodopere de peste 18 ani. În cazul acestora, la temperaturile ridicate din zilele foarte căduroase de vară, aromele volatile intense datorate vârstei se risipesc imediat.

Așa cum spunem de fiecare dată, cel mai important este să te bucuri de un single malt în rețeta ce iți place și responsabil.

Sláinte!

SHARE