Fară îndoială, single malt-urile afumate au locul lor aparte în vasta lume a whisky-urilor.

Dacă ar fi să descriem un malt afumat, am putea să facem acest lucru atât din punct de vedere subiectiv (intensitatea și varietatea de arome pe care o simțim), cât și din punct de vedere tehnic.

O abordare tehnică ar face referire la gradul de afumare al orzului umed cu turbă. Acest grad de afumare se exprimă în ppm (parts per million) adică echivalentul unui milligram într-un litru.

Un nivel de afumare de 10 ppm este un single malt light-afumat și se regăsește în gust cu ușoare atingeri de fum. În jur de 25 ppm este un nivel mediu de afumare, pe când unul de 40-50 ppm este considerat heavily peated cu note foarte pronunțate de fum.

Trebuie reținut că acest nivel de afumare se referă la orzul maltat și pătruns de fumul de turbă.

Acest fum conține o mare varietate de compuși fenolici ce dau aceste caracteristici de fum și turbă. Nivelul de afumare exprimat în ppm crește odată cu expunerea prelungită la fumul rece de turbă.

Cei mai reprezentativi componenți fenolici sunt: fenol, guaiacol și cresol. Și aceștia se analizează după ppm, însă un nivel ridicat de ppm nu înseamnă neaparăt și că prezența în gust este pe măsură.

Fenolii sunt responsabili pentru notele medicinale, cresolii au atingeri de tar și asfalt, pe când guaiacol este responsabil cu notele de pământ reavăn.

Durata maturării și tipul butoaielor influențează evoluția contribuției acestor componenți fenolici în timp. Astfel, datorită evaporării din timpul maturării, nivelul acestor componenți volatili scade și contribuția altor componenți aromatici ce provin din butoi, crește și diminuează caracterul afumat. Dacă ne referim la tipul butoaielor, fiecare adaugă anumite caracteristici care se pot completa foarte bine sau, dimpotrivă, mai puțin bine. Este important de știut dacă butoiul este first fill sau nu, iar un ex-bourbon amplifică note afumate, pe când un ex-sherry completează și diversifică paleta aromatică. O variantă câștigătoare este și amestecarea mai multor butoaie first fill second fill și chiar third fill.

Un ultim aspect ce trebuie luat în considerare este și proveniența turbei. O turbă din insule sau zona costală are în componența și alge și nisipuri sărate. În interiorul insulei scoțiene crește ponderea de frunze, licheni și flori.

Luând în considerare toate aceste aspecte, putem judeca mai în amănunt un single malt afumat.

Slainte!

SHARE