Maturarea reprezintă cel mai important proces pentru desăvârșirea unui single malt, deoarece aceasta oferă până la 60 – 70% din caracteristicile pe care le găsim în pahar.

Maturarea înseamnă învechirea distilatului,  a whisky-ului sau a new make spiritului, în butoaie de stejar, fie el American sau European.

Stejarul american este folosit la confecționarea butoaielor în industria americană, acolo unde legislația impune doar utilizarea butoaielor noi. Pentru a potența taninii să iasă și să contribuie la viitorul whisky, aceste butoaie se ard pe interior.

Stejarul european este folosit pentru maturarea vinurilor, iar în industria de whisky se folosesc mai ales butoaiele ex-sherry ( Sherry – vin fortifiat cu alcool din zona Jerez, Spania).

Un butoi ex-bourbon imprimă preponderent un gust de vanilie și o culoare mai palidă, pe când un whisky maturat în butoaie ex-sherry prezintă un gust dulce-amărui, fructe coapte, finish mai lung și culoare mai închisă.

 

#SingleMaltSociety

 

Maturarea este un proces organic. Două butoaie de același fel, umplute cu același distilat, în aceleași condiții de temperatură și umiditate în cramă, același număr de ani, maturează diferit. Fiecare butoi maturează în felul său.

Dar ce se întâmplă mai exact în butoi în timpul maturării?

Interacțiunea butoiului cu distilatul

Date fiind diferențele de temperatură și umiditate dintre anotimpuri, distilatul se dilată și se contractă în mai multe cicluri. Atunci când se dilată, acesta mărește contactul cu pereții butoiului și elimină aerul rămas în butoi. În momentul în care se contractă, absoarbe arome din butoi și note din mediul înconjurător.

Acesta este și motivul pentru care localizarea magaziei de maturare este foarte importantă. Dacă magazia se află într-un câmp de flori, atunci notele vor fi mai florale. Dacă magazia este poziționată pe malul oceanului, atunci vom întâlni un caracter sărat.

Oxidarea este un alt fenomen important, studiat științific. Aceasta contribuie la uniformizarea aromelor, la transformarea whisky-ului în unul blând și permite combinarea aromelor.

De aici rezultă, așadar, diversitatea whisky-ului single malt, diversitate datorată în mare parte maturării.

 

Până data viitoare…să beți bun & Sláinte! 😊

 

SHARE