Toate butoaiele de maturare au ceva de oferit single malturilor. Notele de vanilie, dar și unicitatea fiecărui butoi contribuie cu ceva aparte la maturarea unui whisky.

Butoaiele de Porto împart arome de căpșuni, zmeură, mure și o bogăție și corpolență distincte. Acest tip de butoi ridică și mai mult nivelul whisky-ului, dat fiind prețul său crescut.

Dacă ar fi să plasăm un single malt fructat la mijlocul unui pian, atunci unul maturat în butoaie de Porto ar fi cu o octavă mai sus, plin de eleganță și finețe, ușoare note de mentă și fructe roșii coapte.

Astfel, un impact atât de mare reclamă un rol foarte important al master blenderilor și o potrivire exactă al caracterului propriu distileriei cu maturarea în Porto.

Butoaiele de Porto au capacitate de 600-650 de litri și o formă mai alungită, asemănătoare trabucului. Se folosesc însă și butoaie destructurate de 250 litri (hogshead) și de 100 de litri cu impact mai puternic și mai rapid la maturarea unui single malt. Maturările exclusiv în butoaie de Porto sunt extrem de rare, folosindu-se intensiv finisarea.

Tradiția maturării în aceste butoaie vine din faptul că vinul de Porto era exportat în butoaie și îmbuteliat în Marea Britanie. Butoaiele goale erau vândute apoi distileriilor.

Cele mai uzuale alegeri sunt Ruby și Tawny Port Cask. Ambele sunt cupaje de vinuri de ani diferiți. Ruby împart note de fructe pârguite, pe când Tawny de fructe roșii uscate și bogate.

 

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

 

Nu toate distileriile folosesc finisarea în butoaie de Porto iar cele ce folosesc aceste butoaie dețin aproximativ 2% din totalul stocului.

Această maturare rămâne o opțiune foarte viabilă pentru diversitatea single malturilor.

 

Sláinte!

SHARE