Madeira este un arhipelag de insule ce aparține Portugaliei, capitala la Funchal. Aici se produce vestitul vin fortifiat cu același nume.

Datorită influenței lor distincte, butoaiele folosite la maturarea vinului de Madeira sunt foarte apreciate pentru maturarea single malt-urilor.

Vinurile fortifiate sunt în topul preferințelor britanicilor de secole, iar vinurile din Madeira sunt pe locul trei după Sherry și Porto. Sherry dezvoltă note de fructe uscate, Porto imprimă arome de prune și prune uscate, iar Madeira ne încântă cu fructe proaspete precum cireșe de vară, caise, vanilie sau anason.

Există mai multe tipuri de vinuri de Madeira, toate obținute din struguri Tinta Negra. Acestea sunt Bual, Malmsey (Malvasia), Cercial, Terrantez și Verdelho. Malvasia sunt cele mai dulci dintre ele, Bual medium-dulce, Verdilho medium-sec și Cercial sec.

Specifică producției de vinuri Madeira este metoda Estufagem, care menține vinurile la o temperatură de 55 grade Celsius timp de 90 de zile, reproducând drumul acestor vinuri pe mare în trecut.

Butoaiele de Malvasia sunt cele mai folosite pentru maturarea single malt-urilor. La prima umplere dezvoltă note de smochine și curmale, iar la a doua umplere note de nuci și alune.

Bual se folosește mai mult la maturări lungi (peste 15 ani) și maturări exclusive mai degrabă decât la finisarea malturilor.

Butoaiele de Madeira imprimă notele sale destul de intens, de aceea trebuie păstrată o armonie între caracterul dat de distilerie și aportul butoiului. Butoiul trebuie să completeze distilatul, nu să îl întreacă.

Pentru a beneficia de potentialul lor major, aceste butoaie trebuie umplute foarte fresh, imediat după achiziționare.

Sláinte!

SHARE