O perioadă extraordinară și plină de transformări în istoria distilării de whisky a înflorit între anii 1785-1840. În această glorioasă jumatate de secol, plină de inovație, toate caracteristicile distictive pentru whisky au luat naștere.

În toate domeniile conexe distilării au avut loc schimbări radicale. În agricultură au apărut mecanizarea și primii hibrizi de cereale, crescând productivitatea și, automat, au apărut producții mai mari de cereale și whisky.

Diversificarea cerealelor, tulpini de drojdii îmbunătățite, noi tehnologii de distilare, au dus la creșterea volumului de new make spirit de pus în butoaie. Accizele și noile reglementări din industrie au încurajat maturarea whisky-ului de la luni, la ani. Folosirea masivă a îmbutelierii în sticlă și primii pași în brandingul de whisky au impulsionat industria de whisky.

Cea mai revoluționară descoperire a fost folosirea puterii aburului la încălzirea distilatoarelor.

Aeneas Coffey în Irlanda și Robert Stein în Scoția fac presiuni pentru reglementarea producției continue de whisky în distilatoarele columnare. Întrecerea între cei doi este câștigată fără dar și poate de Coffey, care propune un proces de distilare mai simplu, mai eficient, garantând astfel o distilare 24/24, 7 zile din 7.

 

Aeneas Coffey. Foto: wikipedia.org

Aeneas Coffey. Foto: wikipedia.org

 

Se putea produce astfel în 1840 de 10 ori mai mult whisky prin distilare continuă, față de distilarea în pot still, în șarje, zilnic. Cu mari reduceri de costuri ale combustibilului, mentenanței, curățării și cereale nemalțate mai ieftine, productivitatea a explodat.

Prețul pentru un galon de new make spirit obținut prin distilare continuă era cu 75% mai mic decât cel obținut prin distilarea în șarje, iar alcoolul obținut era de 94% abv.

Aceste avantaje au consacrat categoria de blended whisky la nivel mondial. În anul 1850, jumătate din whisky-ul din Irlanda și Scoția era grain whisky, iar în America, după Războiul Civil, proporția era semnificativ mai mare.

În această perioadă s-au dezvoltat noi tehnologii și echipamente. S-a dezvoltat refrigerarea cu aplicare la conservarea drojdiilor, dogăriile s-au mecanizat asigurând butoaie pentru maturare, malțarea s-a mecanizat, chimia organică a fost descoperită în 1828 de Friedrich Wöhler și dezvoltată de Louis Pasteur.

Maturarea extinsă la ani a dus la creșterea calității whisky-ului iar brandingul, marketingul și activitățile de promovarea au deschis calea către epoca de aur a whisky-ului.

 

Sláinte!

SHARE