Butoaiele de Sherry ne amintesc de primele experiențe avute cu un single malt. Un tip de butoi organic, asociat multor etichete celebre. Dacă ai încercat câteva malt-uri bune, cu siguranță unul a petrecut câțiva ani în butoaie de Sherry.

Dar care este importanța acestui tip de butoi în timpul maturării?

 

Foto: www.sherry.wine

Foto: sherry.wine

 

Învechirea whisky-ului în butoaie a fost descoperită întâmplător, datorită practicii de stocare și transport a băuturilor peste ocean, în aceste recipiente de lemn.

În anii 1800, ani de succes ai whisky-ului, Sherry era un vin extrem de apreciat în Regatul Unit. Se întâlneau din plin butoaie de Sherry, se umpleau cu whisky și se expediau internațional. Descoperindu-se calitatea unui whisky în acest tip de butoaie, ele au fost folosite în mod deliberat pentru maturarea licorii.

În prezent, perioada Sherry a apus, ibericii legiferând chiar ca Sherry-ul să fie îmbuteliat exclusiv în Spania. Astfel, butoaiele sunt mult mai rare, scumpe și apreciate.

Practica folosirii acestor butoaie impune și o serie de termeni consacrați

 

Foto: sherry.wine

Foto: sherry.wine

 

Sherry finish – este un whisky care a petrecut mulți ani la maturat în altfel de butoaie (refill sau ex-bourbon) și care a fost transferat în butoie de Sherry pentru câteva luni sau chiar un an.

Seasoned cask – un butoi ce a fost umplut cu Sherry vechi, în detrimentul unui butoi ce a maturat Sherry tânar, golit și umplut la loc cu whisky. Anumite “bodegas” chiar aruncă Sherry-ul sau produc oțet din el, asta pentru că este mai avantajos să vinzi butoaie de sherry pentru industria de whisky decat Sherry în sine.

Soiuri de struguri pentru vinurile de Sherry

Fino și Manzanilla, seci și palide la culoare.

Amontillado și Palo Cortado, ce adaugă note de alune și seci.

Oloroso este cel mai folosit în industrie, datorită culorii foarte închise ce se transferă distilatului și notele de fructe uscate, alune și condiment.

PX Pedro Ximenez, cel mai dulce dintre ele și foarte puternic, folosit de regulă în combinație cu Oloroso.

Indiferent de vremuri, butoaiele de Sherry vor rămâne celebre în lumea iubitorilor de whisky. Acestea au oferit o categorie aparte de consumatori – aripa Sherry.

 

Sláinte!

SHARE