Tripla distilare este atribuită în principal distileriilor irlandeze, aceasta fiind reprezentativă pentru whisky-ul irlandez. Totuși, o putem regăsi și în Scoția, un exemplu fiind Auchentoshan, dar și în America și chiar și în Australia, e.g. Tasmania.

Principalul obiectiv al triplei distilări este un new make spirit mai rafinat decât cel obținut după a doua distilare convențională. Astfel, new make spiritul final prezintă note fresh și light, de fructe verzi, de vară.

Întrebarea care apare este dacă e mai convenabil să investești în utilaje și alte costuri adiacente și ce oportunități ar oferi o a treia distilare pentru a influența caracterul new make spiritului final.

 

Foto: whiskyadvocate.ro

 

Rezumând, a treia distilare este o redistilare a new make spiritului obținut după cea de-a doua distilare, astfel rezultând o tărie alcoolică colectată de 80-85% abv, câteodată și mai mult.

Cu cât tăria alcoolică colectată este mai mare, cu atât caracterul este mai light, mai fresh și mai fructat (în sensul de măr verde, cel mai adesea).

Un alt avantaj, care mulțumește și contabilii, ar fi că un new make spirit cu tărie mare poate fi diluat cu mai multa apă pentru a ajunge la minim 40%, astfel crescând productivitatea.

Desigur, nu totul trebuie lăsat în seama distilării și trebuie aleasă o anumită drojdie care să imprime un caracter fructat și o maturare si un management al butoaielor adecvate în asa fel încât să nu se piardă acest caracter fresh, obținut cu sacrificii.

Până data viitoare, să beți bun și

Sláinte!

SHARE