Turba este un ingredient cheie pentru whisky, fără de care această băutură nu ar fi împlinită. Totodată, turba este un combustibil fosil și este folosită la toate whisky-urile afumate, care nu sunt puține. Este o resursă greu regenerabilă și producătoare de dioxid de carbon.
Plăcerea savurării aromelor afumate vine și cu un cost, deci. Turbăriile (câmpurile de unde se extrage turba) sunt sensibile, sunt sisteme neregenerabile care sunt extrem de perturbate de extracția de turbă. Ele se comportă ca niște depozite de carbon înglobând 3 milioane de tone de carbon doar în UK. De aici se degajă cantități enorme de dioxid de carbon și se distruge habitatul natural pentru multe specii ce devin din ce în ce mai rare sau dispar.
Din fericire, industria de whisky se gândește și lucrează la reconsiderarea exploatării acestor turbării în colaborare cu ONG-uri implicate în conservarea naturii. De asemenea, SWA(Scotch Whisky Association) elaborează un proiect numit Peat Action Plan, prin care va oferi un ghid pentru companiile din această industrie, pentru un circuit de exploatare a turbei mai eco-responsabil și sustenabil.
Compoziția turbei cuprinde mușchi și licheni, plante descompuse timp de zeci de mii de ani, în absența oxigenului, în condiții de teren inundate și de aciditate. Când aceasta este extrasă și uscată, devine combustibil pentru uscarea orzului malțat asigurând notele afumate din viitorul single malt.
În Scoția exista 1,4 milioane de hectare de turbării și încă pe atât regăsim în Anglia.
Extracția de turbă este datorată industriei de whisky doar în proporție de 4%, restul fiind dedicate horticulturii. Aceasta ramură economica ar trebuie să controleze mai atent extracția.
Totuși și acești 4% din extracții au un impact extrem de dăunător asupra mediului, 80% din terenurile exploatate sunt caracterizate ca fiind „degradate”. Multe specii sunt afectate, iar circuitul apei în natură în aceste zone este afectat rezultând multe inundații.
Amprenta de carbon este alt aspect îngrijorător. De la aceste turbării, se degajă în atmosferă anual 23 milioane de tone de CO2.
Un plan de extracție și exploatare sustenabilă ar atinge 3 aspecte: Drenajul, extracția controlată și remedierea imediată (adâncime de extracție cât mai mică), neabandonarea acestor situri prin refacerea masei de apă și vegetație.
SWA impune și un deziderat clar: net-zero emisii de carbon până în 2040. De asemenea, Guvernul Scoțian alocă 250 mil lire sterline, din 2020 până în 2030, pentru restaurarea câmpurilor de turbă.
Așadar, ne putem bucura de savoarea unui malt afumat știind că se lucrează și la conservarea mediului.
Sláinte!