Așa cum v-am obișnuit, după fiecare lansare, a urmat și degustarea. Astfel după, evenimentul de la Palatul Parlamentului din 11 iunie, membrii clubului nostru s-au întâlnit într-un cadru restrâns pentru a încerca pe îndelete trei single malt-uri. Expertul nostru, Dragoș Mateescu, a fost alături de ei, a răspuns tuturor întrebărilor și a oferit la rândul său recomandări.
Tema dezbătută în cadrul acestei degustări a fost una destul de controversată: vârsta malt-urilor. Pe baza celor trei vedete aflate pe tasting mat membrii clubului au fost rugați să își verifice cunoștințele legate de single malt și să își exprime preferințele.
- Glenfiddich 15 – a fost creat prin metoda inovativă Solera. Aceasta este împrumutată din industria producătoare de sherry și reprezintă arta prin care se combină produsul maturat în butoaie diferite pentru a obține un amestec cu anumite calități.
- The Balvenie 12 – este produs în nord-estul Scoției, tot în zona Speyside. După cum îi spune și numele, acesta este un single malt maturat 12 ani în butoaie de bourbon. Ulterior acesta este mutat pentru o aromă finală câteva luni în butoaie de sherry.
- Chapter 7 Miltonduff 2008 – este un single cask sherry creat de același îmbuteliator independent. Maltul are un conținut ridicat de alcool de 65%, dar în același timp are o finețe a aromelor care îl fac inconfundabil chiar și la cei numai cei 6 ani de învechire.
Concluzia la care participanții la degustare au ajuns a fost că vârsta este importantă pentru un whisky single malt, dar surpriza a fost să realizeze că mai vechi nu înseamnă neapărat mai bun. Când vine vorba despre a savura o băutură ca single malt-ul, pe lângă calitatea ingredientelor și vârsta de maturare, sunt foarte importante și dispozița, anturajul și preferințele degustătorului. Vârsta este importantă pentru calitatea unui single malt, dar nu exclusivă. “Butoiul face whisky-ul”, iar unul excepțional reduce durata maturării. La finalul serii, cei prezenți la degustarea de la București au apreciat cel mai mult Chapter 7 Miltonduff (6 ani), deși era cel mai tânăr dintre cele trei băuturi degustate.
Meniul care a însoțit degustarea a fost special ales de gazdele noastre de la The Ace pentru a se potrivi perfect cu single malt-urile prezentate.
Pe lângă experiența degustării, cel mai norocos dintre participanți a plecat acasă cu o sticlă de Glenfiddich IPA câștigată la tombola obișnuită la evenimenele Single Malt Society.