Seara de joi, 11 aprilie, a fost plină de entuziasmul iubitorilor de băuturi fine. O seară unde publicul s-a familiarizat cu arome noi și a avut parte de un tasting mat cu patru etichete vedetă.

Norma Fine Wines & Dining, locația gazdă din Buzău, a făcut ca degustarea să se desfășoare într-o atmosferă specifică unui eveniment memorabil. Pairing-ul culinar a fost asocierea perfectă pentru o seară reușită: stafide cu pecorino pe băț, mini steak de ciuta cu cartof dulce, coaste de porc barbeque și desert cremă de lapte cu mascarpone și mango.

Alături de cei 30 de împătimiți single malt am descoperit tainele lumii William Grant & Sons Global Brands și am făcut cunoștintă cu renumitele branduri care se află în portofoliul lor: cea mai premiată, vândută și apreciată distilerie din lume,  Glenfiddch, si brandul care în decursul ultimilor ani a devenit al nouălea cel mai bine vândut single malt din lume: Balvenie.

Ca celebrare a sezonului în care ne aflăm, am degustat note florale delicate, îmbogăţite cu accente piperate, unde adăugând un strop de apă se deschid arome dulci de fructe şi vanilie, note dulci de pralină, fructe proaspete de livadă şi fructe tropicale. Misteriosul sortiment Project XX ne-a făcut cunoștință cu o simfonie de note intense de fructe zemoase, în special pere aurii, fructe uscate, flori de măr, vanilie şi lemn dulce în timp ce masculinul Balvenie ne-a familiarizat cu note elegante şi complexe de lemn de stejar, vanilie, miere şi accente de mere verzi.

Descoperă traseul tasting mat-ului care ne-a bucurat papilele gustative:

  • Elegantul sortiment Glenfiddich 15 Solera este învechit folosind metoda Solera, care presupune amestecarea mai multor butoaie de băutură cu vârstă diferită într-un singur recipient. Băutura este învechită în butoaie din lemn de stejar european folosite anterior pentru sherry şi în butoaie noi din lemn de stejar european. Constatăm  note complexe de miere, fructe proaspete, fructe uscate şi vanilie, care se armonizează perfect pentru a crea un parfum dulce, îmbietor.
  • Sortimentul Caribbean Cask Balvenie 14 yo a fost servit în cadrul degustării după o perioadă de maturare de 14 ani, după ce ulterior a fost „desăvârşit” în butoaie folosite anterior pentru păstrarea romului din Caraibe. Pentru a crea un sortiment absolut fermecător, Maestrul David Stewart a umplut butoaie din lemn de stejar american cu un blend de romuri selecţionate din Indiile de Vest, realizat chiar de el. Romul a fost apoi extras pentru a introduce single malt-ul. Rezultatul este unul de excepţie: un whisky cu caracter delicat şi accente de miere specifice Balvenie, combinat cu note de pralină, fructe şi alte arome inedite, tipice romului. Nu doar mirosul şi gustul sortimentului sunt puternic influenţate de acest experiment inedit, ci şi finish-ul, care este mai aromat şi mai intens.
  • Misteriosul sortiment Project XX, Glenfiddich XX, parte din colecţia Experimental Series, a fost creat în secret. Nici măcar experţii care au participat la crearea lui nu au ştiut nimic despre acest proiect jumătate din timp. Fiecare dintre cei 20 de experţi a ales un single malt Glenfiddich pe care l-au considerat interesant, participând fără să ştie la crearea unui whisky cu totul şi cu totul deosebit. Sortimentul păstrează caracterul specific single malt-urilor Glenfiddich, însă dezvoltă personalităţi multiple seducătoare şi sofisticate, care cuceresc de la prima degustare.
  •  Apreciat a fost și Balvenie 17 Yo. Pentru a crea DoubleWood 17 ani, David Stewart, care face parte din familia Balvenie de peste 50 de ani, a apelat din nou la maturarea consecutivă în două butoaie diferite, un procedeu cunoscut sub denumirea „cask finishing”. Single malt-ul este maturat întâi în butoaie din lemn de stejar american, de unde împrumută note vanilate, după care este transferat în butoaie din lemn de stejar european folosite anterior pentru sherry. Aici sortimentul îşiînsuşeşte arome condimentate, dezvoltă profunzime şi îşi definitivează profilul aromatic.

Fiecare seară are povestea sa specifică, fiecare sortiment de single malt inspiră o atmosfera diferită, iar degustările Single Malt Society sunt alături de tine în aprofundarea culturii malt-ului, în compania expertului Dragos Mateescu.

SHARE