Am avut parte de o a doua întâlnire cu Timișoara și ne-a plăcut și de data aceasta la fel de mult. În ciuda temperaturilor de afară, a doua vizită în Banat a fost una reușită și constructivă.  Am adunat împreună în aceași seară în cadrul locației Nouveau cunoscători ai științei single malt-ului însă și curioși ce își doresc să se familiarizeze cu această băutură premium.

Tema dezbătută împreună cu cei aproape 30 de invitați a fost diferența dintre tipurile de butoaie utilizate în producția de malt. Am povestit despre tipurile de lemn pe care o distilerie care mizează pe calitate le utilizează și despre cum se aleg cele mai potrivite butoaie pentru fiecare tip de whisky în parte.

Astfel, butoiul este cel care creionează și până la urmă ajută la definirea personalității unui single malt, iar acesta are cea mai mare contribuție pentru caracterul final al unui malt.
Tasting mat-ul a inclus tipuri de single malt care ne-au purtat printr-o călătorie de arome:

Glenfiddich IPA – face parte din colecția Experimental Series. Acesta a fost creat de Brian Kinsman în colaborare cu Seb Jones (specialist în bere craft). Single malt-ul este păstrat inițial în butoaie de burbon, apoi este maturat timp de trei luni în butoaie care au fost umplute anterior cu bere India Pale Ale (IPA). Acest tip de bere are o concentrație mai mare de hamei.

Balvenie 14 Carribean Cask
– după 14 ani de maturare în butoaie de bourbon, acest single malt este desăvârșit în butoaie în care anterior a fost păstrat rom din Caraibe.  Sortimentul a fost creat de Maestrul David Stewart. Acesta a umplut butoaie din stejar american cu un blend de romuri din Indiile de vest, selecționate chiar de el. Le-a golit apoi, doar pentru a le umple cu single malt.

Chapter 7 Miltonduff 2008 – este un single cask sherry creat de îmbuteliatorul independent cu același nume. Deși are un conținut ridicat de alcool de 65%, malt-ul se distinge prin finețea aromelor, în ciuda duratei de maturare de doar 6 ani.

Momentul culminat al serii a fost tombola unde fericitul câștigător, Adrian Dita, a plecat acasă cu o sticlă de single malt, care îi va aminti de rafinamentul malt-ului odată cu savurarea primului pahar.

SHARE