Clujul ne-a fost din nou gazdă în luna februarie pentru un eveniment unde notele masculine ale whisky-ului s-au îmbinat cu entuziasmul invitaților, pentru că de data aceasta degustarea a fost ‘’dominată’’ de publicul masculin.

Joi, 28 februarie, am avut parte de un eveniment care s-a desfășurat până după lăsarea întunericului. Expertul single malt, Dragoș Mateescu, ne-a introdus în cultura whisky-ului, am învătaț cantitatea de apă necesară pentru un pahar de single malt și cum putem identifica notele prezente în băutura savurată.


Ambasada Single Malt Society, Charlie Pub ne-a întâmpinat ca întotdeauna cu bratele deschise însă și cu un pairing culinar pentru o experiență completă.

Accentul s-a pus pe compararea a doua single malturi cu vârste diferite din cadrul aceleeași distilerii. Concluzia în acest caz a fost ca se pot compara doua vârste doar în cadrul aceleeași distilerii, analiza nefiind valabilă atunci când discutăm de proveniețe diferite (rețetele fiind incomparabile).

Participanții au avut ocazia să guste un single malt produs exclusiv pentru România, într-o ediție limitată de numai 78 de sticle: Chapter7 BenRiach 9 ani.

Astfel, tasting mat-ul ne-a răsfățat cu următoarele:

The Balvenie 12 double wood 
– malt-ul este produs în nord-estul Scoției. Acesta se maturează 12 ani în butoaie de bourbon, ulterior este mutat în butoaie în care a fost inițial păstrat sherry-ul.

Balvenie 17 – Single malt-ul este maturat întâi în butoaie din lemn de stejar american, de unde împrumută note vanilate, după care este transferat în butoaie din lemn de stejar european folosite anterior pentru sherry. Aici sortimentul îşi însuşeşte arome condimentate, dezvoltă profunzime şi îşi definitivează profilul aromatic.

  Chapter 7 BenRiach 9– Acest sortiment maturat într-un singur butoi de bourbon recompus in Scotia (hogshead) este un malt in spiritual Speyside,un etalon pentru gustul dat de maturarea exclusiv ex-bourbon,foarte echilibrat pentru varsta lui.Cu o culoare naturala,nefiltrat la rece si redus la 46% abv,scoate in evidenta note pregnant de vanilie si melasa de fructe, parasindu-ne intr-un finish mediu spre lung.

Pe lângă discuțiile legate de știința fabricării și savurării unui single malt, invitații au dezbătut subiectele comune într-o atmosferă aparte. Evenimentul s-a derulat până târziu în noapte, în compania single malt-urilor de excepție.

Ambasada Single Malt Society, Charlie Pub

SHARE