SWA (Scotch Whisky Association) a confirmat creșterea în valoare și volume a exportului de whisky scoțian la un nou nivel istoric în 2017. Astfel, exporturile au crescut la un total de 4,36 miliarde de lire, reprezentând 1,23 miliarde de sticle. Vechiul record era de 4,2 mld £.

În procente, creșterea este de 1,6% în volum și 8,9% în valoare. În continuare single maltul reprezintă vârful de lance, cu o creștere de 14,2% în valoare, ajungând la 1,17 mld £.

Scotch whisky reprezintă 20% din exportul UK la food and drink și totodată parte din mândria națională și identitatea scotiană.

Principala piață de export a whisky-ului scoțian o reprezintă în continuare SUA, cu o creștere de 7,7% în valoare, ajungând la 922 mil £, urmată de Franța, cu 2,1% creștere, ajungând la 433 mil £.

Singapore a avut o creștere semnificativă de 29%, ajungând la 291 mil £, iar Letonia și-a dublat importul de scotch whisky la o cotă de 105%, adică 120 mil £.

Această creștere este pusă și pe seama fricțiunilor cauzate de Brexit și situației incerte în relația cu UE, iar aprovizionările se fac acum cât timp nu se schimbă regulile.

Europa absoarbe 31% din exporturile de whisky din Scoția, urmată de America de Nord cu 26% și Asia/Oceania cu 22%.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE