Glenfiddich este una din cele trei distilerii de malt, deținute de William Grant and Sons alături de Balvenie și Kininvie. A fost construită între anii 1886-1887, de către William Grant împreună cu cei 7 băieți și doua fete, cu propriile mâini. A folosit integral pietre din râul Fiddich, Glenfiddich în limba celtă traducându-se prin ” Valea Cerbului”.
După 20 de ani în care a lucrat pentru Mortlach, Grant a hotărât să-și îndeplinească visul de a produce “the best dram în the valley”. În acei ani, toate distileriile de malt lucrau pentru industria de blend, single maltul fiind practic necunoscut. Astfel, în 1963 compania s-a hotărât să promoveze de sine stătătorul single malt, punând bazele pieței actuale de single malt ca și categorie de elită a whisky-ului.
Deci acestei distilerii îi datorăm răspândirea fără precedent a maltului, în diversitatea lui. De atunci, Glenfiddich, a rămas cel mai premiat single malt din lume, cel mai răspândit, una dintre primele trei distilerii din Scoția în termeni de capacitate (13 milioane de litri alcool pur /an). De altfel, una din trei sticle de single malt vândut în lume este un Glenfiddich. Tot Glenfiddich a deschis și primul “visitor centre” de distilerie în 1968, lansând turismul de distilerie atât de popular și prolific astăzi.
La Glenfiddich, toate procesele se desfășoară “in site”, chiar daca nu în totalitate, de la maltarea orzului local (parțial), producția de butoaie, distilare, maturare și îmbuteliere (80% din producție). În premieră, a folosit tubul de prezentare pentru single malt și este singura companie ce îmbuteliază în sticla triunghiulară, devenită simbolul Glenfiddich. Este de asemenea, prima distilerie proprietară a un milion de butoaie ce se odihnesc în magaziile de maturare. Tot în premieră, a obținut premiul Reginei pentru export în branșă în 1974. În condițiile actuale, de stocuri din ce în ce mai limitate de whisky vechi, Glenfiddich îmbuteliază 90 % din malturile distileriei cu indicație de vârstă (Age Statement).
Toate aceste realizări în condițiile în care s-a păstrat o afacere de familie, în concurență acerbă cu marile corporații multinaționale. Așa că ” jos pălăria”, Glenfiddich și maximă recunoaștere!
Până data viitoare să beți bun și relaxați!
Sláinte!