Glenfiddich este una din cele trei distilerii de malt, deținute de William Grant and Sons alături de Balvenie și Kininvie. A fost construită între anii 1886-1887, de către William Grant împreună cu cei 7 băieți și doua fete, cu propriile mâini. A folosit integral pietre din râul Fiddich,  Glenfiddich în limba celtă traducându-se prin ” Valea Cerbului”.

După 20 de ani în care a lucrat pentru Mortlach, Grant a hotărât să-și îndeplinească visul de a produce “the best dram în the valley”.  În acei ani, toate distileriile de malt lucrau pentru industria de blend, single maltul fiind practic necunoscut. Astfel, în 1963 compania s-a hotărât să promoveze de sine stătătorul single malt, punând bazele pieței actuale de single malt ca și categorie de elită a whisky-ului.

William Grant and wife 1886, photo credit: Pinterest

William Grant and wife 1886, photo credit: Pinterest

Deci acestei distilerii îi datorăm răspândirea fără precedent a maltului, în diversitatea lui. De atunci, Glenfiddich, a rămas cel mai premiat single malt din lume, cel mai răspândit, una dintre primele trei distilerii din Scoția în termeni de capacitate (13 milioane de litri alcool pur /an). De altfel, una din trei sticle de single malt vândut în lume este un Glenfiddich. Tot Glenfiddich a deschis și primul “visitor centre” de distilerie în 1968, lansând turismul de distilerie atât de popular și prolific astăzi.

Photo credit: shootfromthetrip.com

La Glenfiddich, toate procesele se desfășoară “in site”, chiar daca nu în totalitate, de la maltarea orzului local (parțial), producția de butoaie, distilare, maturare și îmbuteliere (80% din producție). În premieră, a folosit tubul de prezentare pentru single malt și este singura companie ce îmbuteliază în sticla triunghiulară, devenită simbolul Glenfiddich. Este de asemenea, prima distilerie proprietară a un milion de butoaie ce se odihnesc în magaziile de maturare. Tot în premieră, a obținut premiul Reginei pentru export în branșă în 1974. În condițiile actuale, de stocuri din ce în ce mai limitate de whisky vechi, Glenfiddich îmbuteliază 90 % din malturile distileriei cu indicație de vârstă (Age Statement).

Toate aceste realizări în condițiile în care s-a păstrat o afacere de familie, în concurență acerbă cu marile corporații multinaționale. Așa că ” jos pălăria”, Glenfiddich și maximă recunoaștere!

Până data viitoare să beți bun și relaxați!

Sláinte!

SHARE