Mulți iubitori ai single maltului consideră că orice sticlă etichetată “non-chill-filtered” conține un lichid mai pur, mai autentic și mai plin de arome.

Dar să vedem ce înseamnă această filtrare la rece.

Procesul, în sine, așa cum îi spune și numele, constă în răcirea distilatului până la 0 chiar -4C, înainte de îmbuteliere și filtrarea lichidului răcit. Astfel, sunt reținute particule minuscule ce adună în jurul lor molecule de apă formând efectul de tulburare. Pentru a înțelege mai bine raționamentul din spatele acestui proces, trebuie luat în calcul faptul că dacă single maltul se îmbuteliază la mai puțin de 46% abv, atunci lichidul se va tulbura la temperaturi joase sau în contact cu apa sau gheața. În acest caz,  în diferite zone ale globului cu diferite clime, ar exista diferențe de claritate și culoare pentru aceeași etichetă de whisky. Asta este un lucru de nedorit, iar filtrarea elimină acest risc.

Photo credit: bruichladdich.com

 

Ce este, de fapt, această “ceață” în lichid? Practic este vorba de o aglomerare de particule solide minuscule într-o soluție coloidală.

Această tulburare poate fi reversibilă sau ireversibilă. Cea reversibilă apare ori de câte ori temperatura scade sau există contact cu apă sau gheață. O ușoară încălzire și o agitare gentilă și ea dispare.

În schimb, tulburarea ireversibilă se manifestă prin formarea de mici cristale depuse în interiorul sticlei, mai ales când apa folosită este bogată în magneziu și calciu, bineînțeles la temperaturi joase.

 

Photo credit: whiskyfoundation.com

Soluția pentru evitarea filtrării destul de costisitoare, este îmbutelierea la  46% abv sau peste. Atunci lichidul nu se tulbură la temperaturi joase dar în contact cu apa sub orice formă, scăzându-se tăria alcoolică sub 46% abv, acesta va deveni ușor tulbure.

Filtrarea la rece oferă un whisky cu o claritate și o strălucire mai mari. Există teoria că ea “fură“ totuși din arome, textură și corpolență.

Cum nu este matematică, dezbaterea va continua, puritanii susținând în continuare că single maltul trebuie băut cât mai curat și cât mai natural.

Până data viitoare să beți bun și ce vă place.

Sláinte!

SHARE