Multă vreme, imaginea whisky-ului a fost asociată cu un bărbat la a doua tinerețe savurând un whisky vechi într-un fotoliu confortabil. Lucrurile s-au schimbat în zilele noastre iar whisky-ul are o complet altă imagine, ce include atât oameni în vârstă cât și tineri și chiar mult mai multe femei.

Odată cu schimbarea de imagine, lucrurile s-au schimbat și în spatele cortinei. Întotdeauna însă, au existat femei ce au lucrat în industrie, iar unele chiar cu realizări impresionante. În ziua de azi, sunt și mai multe cele ce compun efectiv malturi sau blenduri din poziția de Master Distiller și Master Blender.

În istorie, una dintre cele mai importante figuri feminine a fost Bessie Williamson, ce a deținut și condus Laphroaig între 1938 și 1972 și a dus faima whisky-ului Islay la cotele de azi. În Irlanda, Ellen Jane Carrigan a condus Bushmills la mijlocul anilor 1800, iar azi Hellen Mulholand este master blender al acestei distilerii.

 

Elizabeth Cumming / Photo credit: historyheroines.com

 

Hellen si Elizabeth Cumming, mamă și noră, au condus pe rând distileria Cardow, încă de când se distila ilegal.

Când a împlinit 95 de ani, iar Cardow era „cea mai mică distilerie din Scoția”, cu doar doi angajați, Hellen și-a încurajat nora, Elizabeth, să preia Cardow. O femeie de afaceri genială, Elizabeth a înțeles că whisky blending-ul devine din ce în ce mai popular, dar distileria nu putea ține pasul cu cererea. În 1884, ea a achiziționat patru acri de teren la 300 de metri de clădirile originale. În anul următor, Elizabeth a construit o nouă distilerie și, în cele din urmă, a vândut-o pe cea veche lui William Grant.

Când John Walker & Sons Limited, numit mai târziu Johnnie Walker, a cumpărat Cardow Distillery în 1893, nu mai era „cea mai mică distilerie din Scoția”. Capacitatea sa substanțială de a face whisky a jucat un rol cheie în ascensiunea  Johnnie Walker și transformarea sa în imperiul de azi.

Singura distilerie americană de whisky deținută de o femeie în anii 1800, care este încă în producție este George Dickel, înființată în Tennessee în 1861 de George A. Dickel. În testamentul său scris în 1894, Dickel și-a instruit soția, Augusta, să vândă afacerea cu „prima oportunitate favorabilă”. Ignorându-l, Augusta a păstrat intactă compania, care a fost preluată de cumnatul ei V.E. Shwab, după mortea ei în 1916. Deși nu a participat la operațiunile de zi cu zi, ea a călătorit în mare parte în Europa, unde și-a promovat whisky-ul asociaților din Franța.

 

Rachel Barrie/ Photo credit: privatewhiskysociety.com

 

Întorcându-ne în timpurile noastre, Rachel Barrie, prima femeie din lume care a obținut titlul de Master Whisky Blender, creează unele dintre cele mai bune whisky-uri Single Malt Scotch din lume. Cu peste 26 de ani de experiență, Rachel s-a alăturat familiei Brown-Forman în martie 2017 ca Master Blender pentru distileriile GlenDronach, BenRiach și Glenglassaugh.

Rachel a lucrat mai întâi ca cercetător la Scotch Whisky Research Institute, optimizând caracterul aromelor în distilare și maturare. Apoi s-a mutat în producție la The Glenmorangie Company, devenind Master Blender în 2003.

Rachel a testat peste 150.000 de butoaie și poate reuni intuitiv o expresie. În iulie 2018, a primit un doctorat onorific din partea Universității Edinburgh pentru serviciile acordate industriei whisky-ului și pentru profunda sa înțelegere a alchimiei whisky-ului.

Stephanie Macleod de la Dewars, Cora Laing de la Douglas Laing sau Jill Boyd, Director of Whisky la Compass Box sunt doar câteva nume care întregesc lista personalităților feminine din ziua de astăzi.

 

Slainte, doamnelor!

Până data viitoare, să beți bun.

 

 

Surse:

https://medium.com/authority-magazine/female-disruptors-how-dr-rachel-barrie-is-shaking-up-the-scotch-whisky-industry-3fc91b3b5d54

https://www.winemag.com/2019/03/19/whiskey-history-women/

SHARE