În ultimii zece ani, a existat un interes tot mai mare pentru whisky ca investiție alternativă. Whisky-ul poate fi o  opțiune interesantă pentru cei care doresc să își diversifice portofoliul de investiții, prețurile record pentru whisky-urile rare și de înaltă calitate ajungând mereu în centrul atenției.

Whisky-ul rar, adesea descris ca „aur lichid”, a înregistrat o creștere a valorii cu 478% în ultimul deceniu, conform raportului Knight Frank din 2021, mai mult decât diferite alte articole de lux, precum mașini, vin, articole de modă sau artă.

Începând ca un hobby al celor înstăriți, colecționarea de whisky a dat naștere unei industrii în care cele mai rare sticle sunt vândute la licitație și comercializate pe piața secundară. În timp ce sticlele rare pot fi cel mai popular mod de colectare, o tendință recentă a apărut și în acest sector – investiția în butoaie de whisky și mai ales butoaie unicat.

 

Photo credit: scotchwhisky.com

Achiziționarea unui butoi vine cu o propunere diferită pentru investitori, datorită aprecierii crescute a prețului de whisky pe măsură ce butoaiele îmbătrânesc, activul are capacitatea de a-și păstra valoarea chiar și în perioade de incertitudine. Valoarea butoaielor va continua să crească, în special pentru whisky-ul în vârstă, rar și unic, care va reuși să depășească performanțele standard ale single-malt-urilor și să îndeplinească în continuare așteptările pieței.

Butoaiele întregi de whisky dețin o proprietate unică de care whisky-ul din sticlă nu beneficiază: licoarea in lemn se maturează natural în timp. Whisky-ul atrage un profil aromatic complex din lemn, ceea ce înseamnă că crește în gust și în valoare, pe măsură ce trec anii. Oricine este familiarizat cu whisky-urile single-malt va ști că un whisky de 18 ani, în general, înseamnă un dram mai fin și un preț mai ridicat decât un whisky de 10 ani, de exemplu.

Photo credit: growlermagazine.com

Odată ce un butoi este îmbuteliat, procesul de maturare se oprește. Pe când numai cererea poate crește prețul unei sticlei de whisky, whisky-ul din butoaie crește în prestigiu și preț cu cât rămâne mai mult în lemn, independent de capriciile cererii consumatorilor. Cei care au răbdarea să aștepte vor fi răsplătiți cu un butoi  de whisky îmbătrânit, care va fi foarte căutat și, cel mai probabil, destul de valoros. În timp ce sticlele individuale de whisky scoțian au mai multe șanse să aducă câștiguri pe termen scurt, butoaiele de whisky pot aduce beneficii pe termen lung.

În ceea ce privește costurile de investiție, un butoi de vârstă fragedă dintr-o distilerie puțin cunoscută poate fi găsit pentru doar câteva mii de lire sterline; la celălalt capăt al scalei, butoaiele vechi de zeci de ani de la nume de top din industrie pot atinge sume de șapte cifre. Majoritatea butoaielor ajung în mod obișnuit între 5.000 și 15.000 de lire sterline.

 

Sursa: theweek.co.uk

SHARE