Tehnică, ritual sau plăcere? Toate.

Primul contact cu un single malt ar trebuie să fie fără niciun gând preconceput în minte. La primul strop trebuie să fim atenți doar cum se dezvăluie maltul, emoția sau impresia lasată. Aici gânditul este interzis.

La a doua gură începe analiza. Peste toate, a degusta un single malt implică aspect practice, judecăți obiective și subiective, experiență, logică și emoție.

Este și ritual și tehnică și plăcere. Are un drum de parcurs, implică logistica potrivită (pahare, pipetă, apă) și urmărește plăcerea savurării. Un pahar potrivit ca formă și mărime ne poate dezvolta percepția asupra licorii din el. Poți analiza un malt din mai multe feluri de pahare, pentru ca mai apoi să-l alegi pe cel mai potrivit ție. Și estetica paharului contează pentru că te definește când îl ai în fața ta.

 

Photo credit: thedosshouse.com

Dacă încerci mai multe malturi, este recomandat să începi cu tăria alcoolică cea mai mică și să urci treptat. De asemenea, pornește de la fresh la bogat și lasă-l ultimul pe cel afumat.

Dacă ai de analizat doar un single malt, adaugă  încă unul de “control” pentru a-ți face încălzirea și a vedea daca ești în cea mai bună forma de percepție senzorială.

Deja când ai desfăcut sticla și ai turnat un dram, creierul tău începe să caute indicii și să anticipeze ce vei întâlni în pahar.

Prima oară suntem “atacați” vizual. Designul sticlei, al etichetei sau ambalajului, este special creat pentru a iniția un răspuns emoțional, nefiind așadar doar suport informațional.

Următoarea fază este cea în care creierul începe să proceseze informațiile mai concrete, cum ar fi prețul, vârsta, raritatea ediției sau povestea distileriei.

Sigur, dorim să aflăm toate detaliile, dar este indicat să o facem după ce luăm prima gură. Să ne aplecăm mai mult asupra aromelor decât asupra informațiilor. Trebuie să “îmblânzim” creierul, să  nu mai facă supoziții și să-i dăm certitudini. Dacă nu ne place ceva, aici nicio poveste nu ne poate convinge.

Culoarea, vâscozitatea,”perluțele” ne pot spune multe dar abia după prima gură, putem veni cu o analiză completă.

 

Photo credit: manofmany.com

Mirosul se dezvăluie mult mai bine dacă învârtim ușor paharul și-l înclinăm la 45 de grade. Ține paharul mai jos și coboară ușor nasul. Apropie și retrage de mai multe ori. Toate acestea cu gura deschisă pentru a asigura un mic ”tiraj”.

Adaugă un pic de apă după ce ai gustat neat și observă transformarea. Adaugă apă până când devine prea diluat și nu te mai satisface. Astfel, vei descoperi mai multe malturi într-unul singur.

Șansele unei degustări profesioniste sunt mai mari înainte de prânz, în camera aerisită. Lasă ceva timp de la ultima masă, dar nu gusta înfometat.

Referitor la gust, fii atent la textură, la succesiunea aromelor. Care sunt primare și predominante și care se dezvăluie pe parcurs și mai timid? Care este relația între dulce și sec și cum se atinge apogeul în finish?

În ultimul rând, să nu neglijăm emoțiile unei degustări. Ele rămân în timp și au un rol foarte important în călătoria asta în lumea malturilor. Rareori se pot explica în cuvinte dar ele sunt acolo, există.

 

Până data viitoare să beți bun și cu plăcere!

SHARE