Când este vorba de consum de alcool există și recomandarea unui consum responsabil. Dar ce înseamnă de fapt acest lucru vedem în continuare.

Pentru cei ce aleg să consume alcool,  există niște sfaturi ce ar trebui respectate pentru a păstra acest consum în limitele responsabile, dintre care cele mai importante:

1.Respectă-i pe ceilalți în decizia lor de a consuma sau nu alcool și respectă legea. Nu consuma alcool daca nu ai vârstă legală și nu oferi sau vinde persoanelor sub această vârstă. Pe lângă faptul că minorii nu au încă responsabilitatea legala asupra faptelor lor, consumul de alcool la vârste fragede poate cauza dezvoltării creierului.

2.Bea cu moderație. Adică înțelege care este limita ta la consum în așa fel încât să nu-ți modifice comportamentul în rău.

3.Fii o gazdă responsabilă și nu încuraja excesul de consum.

4.Condu mașina în siguranță și fără consum de alcool la volan. Sunt atâtea variante în ziua de azi pentru a ajunge în siguranță acasă.

Există și recomandări documentate referitoare la consumul de alcool astfel încât să nu devină dăunător sănătății. Consumul exagerat poate duce la dependență și probleme grave de sănătate fizică și psihică.

 

În 1995, în Marea Britanie a fost și oficializat consumul responsabil în doza sigură de alcool consumat. Astfel se recomandă consumul a 21 de unități de alcool /săptămână pentru bărbați și 14 unități pentru femei. Însă din 2016 s-a considerat că și bărbații ar trebui să consume tot 14 unități de alcool pe săptămână.

Ce înseamnă aceste unități pentru bere, vin sau spirtoase? Ei bine, un pahar standard de vin conține 2,1 unități, iar un pahar mare aproximativ 3 unități. Un pint de bere (440 ml) conține 2,8 unități dacă este o bere de 4% abv sau 3 unități daca are 5% abv.

Pentru whisky, 25 de ml  de 40% abv înseamnă o unitate. Asta ar însemna un consum săptămânal de ½ de sticle. Dacă luăm în considerare recomandarea medicilor de a face pauză de 48 de ore între sesiunile de consum de alcool, rezultă o doză de 150 ml whisky pe zi de consum.

Consumatorii de single malt se încadrează în proporție de 90% în această limită mai ales că aici contează mai mult calitatea decât cantitatea.

 

 

Dacă vrei să fii un consumator elegant de single malt, atunci:

  • nu umple exagerat paharul, nu mai mult de 40 ml
  • nu te grăbi, savurează
  • bea mai puțin, analizează mai mult
  • distrează-te, relaxează-te, delectează-te
  • bea multa apă între dramuri, astfel te hidratezi și împrospătezi simțurile

Așa că până data viitoare bea bun și cumpătat.

Sláinte!

 

SHARE