Din ce în ce mai mulți iubitori de whisky devin și colecționari ai acestei băuturi magice.

Multe ediții de single malt în special devin din ce în ce mai rare, așa că mulți se orientează spre colecționarea de whisky. Aceste sticle rare devin din ce în ce mai scumpe, iar whisky-ul devine și el un tărâm de investit. Există multe site-uri de licitații, mai ales din Marea Britanie și din ce în ce mai multe case de licitații consacrate scot în față whisky colectabil.

Una dintre cele mai mari și deosebite colecții de whisky din lume îi aparțin lui Valentino Zagatti din orașul medieval Lugo, în Italia.

 

Photo credit: ilrestdelcarlino.it

Photo credit: ilrestdelcarlino.it

Norocul nu a fost foarte darnic cu Valentino pentru că la sfârșitul celui de al doilea război mondial acesta, în vârstă de numai 11 ani, a călcat pe o mină și și-a pierdut vederea. Acest lucru nu l-a împiedicat să devină un foarte bun și apreciat acordeonist.

În ianuarie 1960, Valentino Zagatti s-a hotărât să salveze banii cheltuiți pe țigarete și să investească pensia de război în spirits. Colecția a început cu grappa și brandy din Italia, vodka din Rusia, tequila din Mexic și whisky din Scoția. Ulterior s-a concentrat pe whisky. Ambiția a fost să dețină cât mai multe etichete de la cele 129 de distilerii din Scoția existente pe atunci. A ajuns să dețină cea mai veche sticlă nedesfăcută de la acea vreme, dăruită de un tată fiicei lui la nunta ei în 1943. Tot în colecția sa a intrat și o sticlă deținută de Erwin Rommel pe care acesta o furase de la britanici după bătălia de la El Alamein.

Photo credit: scotchwhisky.com

Photo credit: scotchwhisky.com

Între 1990 și 2000, Valentino a publicat un catalog cu două volume cu peste 3104 sticle colecționate. Un investitor olandez, Michel Kappen, a adunat colecția într-un muzeu dedicat în Sasseinheim, undeva la jumătatea distanței între Haga și Amsterdam.

Cu banii obținuți pe această colecție, Valentino a achiziționat alte 3500 de sticle pe care deocamdată nici nu se gândește să le înstrăineze.

Colecția se numește “The Unseen Valentino Zagatti Collection”.

https://theunseencollection.com/

Așa că aveți încă o destinație de vizitat în Olanda.

Sláinte!

SHARE