Cum single malt-urile sunt îmbuteliate la diferite tării alcoolice, ne întrebăm cât contează abv-ul unui malt.

Când alegem un single malt trebuie să luăm în considerare mai mulți factori cum ar fi: distileria, vârsta, stilul și, nu în ultimul rând, prețul. Tăria alcoolică este și ea de luat în seamă, aceasta influențând profilul aromatic al unui single malt.

Majoritatea malturilor se îmbuteliază la 40% abv (minimum pentru tărie alcoolică în UE). Următoarea tărie alcoolică consacrată este cea de 43% abv (cunoscută ca fiind tăria pentru exporturi).

Tăria de 46% abv este folosită intensiv în ultimii ani pentru că este cea la care nu mai este necesara filtrarea la rece (procedeu prin care un whisky nu se mai tulbură prin adăugarea de apă sau gheață în pahar).

Îmbutelierile la tăria butoiului (cask strength) sunt preferate de inițiații în consumul de single malt și sunt cele cu profilul aromatic cel mai bogat, nefiind supuse diluării cu apă.

Diluarea single maltului la îmbuteliere duce la pierderea de arome secundare și scăderea varietății aromatice la un single malt. Prin comparație, o îmbuteliere la tăria butoiului ne deschide perspectiva personalizării single malt-ului în sensul în care putem dilua distilatul după bunul plac prin adăugare de apa plată putând construi mai multe variante ale aceeași etichete de single malt.

Este indicat să adugăm un strop de apă într-un pahar de single malt de fiecare dată cand ne întâlnim prima oară cu un malt neîncercat până atunci. Este aceeași experiență ca la paharul încălzit la cognac, cu efectul de eliberare accelerată a aromelor.

Tăria alcoolică a new make spirit-ului este apropiată de 70% abv, pe care o diluăm la 63,5% abv înainte de introducerea în butoi pentru maturare. De-a lungul procesului de maturare, alcoolul și apa se evaporă, butoiul respirând datorită faptului că este poros. Rata de evaporare (angel’s share) în Scoția este de 2% pe an în primii 12 ani ea scăzând la 1% în anii următori și chiar la 0,5% după vârsta de 20 de ani. Aici vorbim despre pierdere în volum, nu de pierdere de tărie alcoolică.

Evaporarea este principalul motiv pentru care tăria alcoolică scade și ea în timpul învechirii unui single malt. Rata de scădere a tăriei alcoolice este undeva la 0,5% pe an în primii 12 ani, după care această rată scade cam în același ritm cu evaporarea.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE