Cum să te bucuri de calitatea unui single malt? Care este cel mai potrivit pahar? Care e atmosfera cea mai bună pentru a savura un single malt? Cum diluezi cu apă?

Pentru a te bucura de tot ce-ți poate da un single malt trebuie întâi să-i acorzi niște timp – el a avut răbdare ani de zile până să ți se dezvăluie.

Poți folosi și un pahar clasic (tumbler), dar dacă vrei să ajungi la cele mai ascunse arome, e bine să folosești un pahar sub forma unui bulb de lalea (poate fi și unul de coniac). Reprezentative pentru single malt sunt paharele Glencairn (foto).

Nu bea single malt de la gheață sau încălzit nici măcar de soare. Poți răci puțin paharul dacă chiar trebuie.

Lasă gheața pentru alte băuturi și uită de cola sau energizante. Ține lângă tine niște apă plată la temperatura camerei.

E bine să fi mâncat de cel puțin o jumătate de oră și poate fără multe arome foarte pregnante (ceapă, usturoi, arde iute). Majoritatea single malturilor sunt digestive și foarte puține merg și ca aperitive.

Te pot influența negativ și mirosuri exterioare cum ar fi: solvenți, zugrăveli proaspete, polish, deodorante de cameră, fum (de trabuc sau nu), dar și propriul parfum sau after-shave.

La degustare folosești toate simțurile: văzul – pentru culoarea single maltului (aici spectrul este de la vin alb-oțet, până la negru de cafea) sau pentru corpolența sa, după arcele de scurgere; mirosul, gustul, tactil și dureros (când simți arsură sau durere dacă nu ai diluat single maltul pe gustul tău) și, de ce nu, auzul (ritualul începe cu scoaterea dopului cu acel zgomot vestitor de plăceri ulterioare).

Mirosul și gustul sunt experiențe personale și vei descoperi fructe verzi sau uscate, vanilie, tente florale, sărate, piperate sau de fum. Pe fiecare le vei descoperi singur și le vei asocia cu experiențe anterioare.

Ultimul lucru de luat în seamă este finish-ul sau post-gustul ce-ți va da verdictul asupra single maltului încercat.

Dacă te-a captivat experiența acestor pași, o poți repeta adăugând un splash de apă care va diminua tăria alcoolică și va trezi aromele ce nu s-au dezvăluit integral.

Asta a fostul inceputul unei lungi călătorii alături de un whisky single malt!

Îndrăznește! Sigur vei reuși!

SHARE