Whisky-ul este o băutură alcoolică care se obţine din distilarea malțului de cereale (orz, secară, grâu și chiar porumb) fermentat. „Whisky” şi „whiskey” se referă la aceeaşi băutură, diferenţa dintre ele fiind doar geografică. „Whiskey” se foloseşte în Irlanda şi în Statele Unite, în timp ce „whisky” este termenul folosit în Scoţia şi în celelalte țări.

Tipurile de whisky se diferenţiază prin ingrediente, modalităţi de preparare, vechimea butoaielor, dar şi prin zona geografică de origine.

Single malt – este tipul de whisky produs de o singură distilerie ce are la bază doar malţul de orz, la care se adaugă apă şi drojdie. Măiestria creării unui single malt diferă de la o distilerie la alta, fiecare dintre acestea având elemente specifice. În compoziţia sa există whisky din mai multe butoaie de vechimi diferite, iar aroma specifică fiecărei distilerii este dată de combinaţia dintre acestea. Cele mai multe şi cele mai cunoscute băuturi single malt sunt produse în Scoţia, însă ţări precum Japonia, India, Australia sau Canada s-au remarcat în această industrie.

Alte tipuri de whisk(e)y disponibile pe piaţă sunt:

Single grain – este tot produsul unei singure distilerii, însă reprezintă un amestec între cereale, altele decât orzul, malţate şi nemalţate, şi este rezultatul unui proces de distilare continuă.

Blended malt – reprezintă o combinaţie între mai multe whisky-uri single malt de la mai multe distilerii.

Blended grain – rezultă în urma amestecului a cel puţin două băuturi single grain de la diferite distilerii.

Blended – este obţinut prin amestecarea unui whisky single malt cu un single grain.

Pure pot whiskey – este un produs exclusiv irlandez şi rezultă în urma unui amestec dintre orz şi malţ de orz, distilat într-un recipient special numit pot still.

Cask strength – este o băutură mai rară ce se îmbuteliază la tăria dată din butoi, fără diluare.

Bourbon – este un produs american obţinut doar din cereale, predominant fiind porumbul (în proporţie de 51%).

Rye whiskey – la fel ca bourbon whiskey, este o băutură americană produsă în urma aceluiaşi proces de amestecare a cerealelor, având secară în proporţie de 51%.

Corn whiskey – se obţine în urma unui mix de cereale, de data aceasta având porumb cel puţin 80%.

SHARE