Măcinarea malțului (zdrobirea orzului malțat) este prima operațiune desfășurată în cadrul unei distilerii, în condițiile de azi în care majoritatea distileriilor aleg să cumpere orzul deja malțat în fabrici de malțare. Este considerată și cea mai pragmatică dintre etapele fabricării single maltului față de distilare și maturare, ce sunt mai creative sau inovatoare.

Oricum, fiecare stadiu al procesului de fabricare este la fel de important, având în vedere că influențează etapa următoare, altfel totul poate fi compromis.

În prima fază, malțul este sortat pentru a îndepărta resturi nefolositoare cum ar fi pietricele, paie etc. Aici, trebuie să avem și un magnet pentru a îndepărta particule metalice, foarte periculoase din punct de vedere al riscului de explozie. Acestea pot fi de orice natură: cuie, capse și altele. Ca la orice moară, pericolul de explozie este foarte mare din cauza atmosferei încărcate electrostatic. În aceeași temă, în locatie trebuie să avem o soluție pentru evacuarea prafului care se poate aprinde foarte ușor.

Din liftul ce alimentează moara se varsă o cantitate specifică de malț necesar unei șarje, iar în interiorul morii există două perechi de role de zdrobire, una sus și una jos. Ambele seturi sunt reglabile ca să asigure o anumită proporție între coji, grist (marea masa de măciniș) și pudră.

Proporția ideală este pentru majoritatea distileriilor de 20% coji, 70% grist și 10% făină. Aceasta este ideală pentru mashing, unde malțul măcinat este amestecat cu apă fierbinte pentru a facilita conversia de amidon din grist în zaharuri, rezultând un “suc” bogat în zaharuri care este evacuat printr-o sită aflată la baza mash tun (recipientul în care se face mashing-ul). Nivelul de coji și pudră la cotele de mai sus este vital pentru randamentul conversiei de amidon în zaharuri. Un nivel ridicat de pudră (făină) ar putea duce la o masă lipicioasă de grist cu o conversie mică de amidon, iar coji prea multe ar înfunda instalația și ar lungi în timp procesul.

Acest proces trebuie urmărit atent atât din punct de vedere al securității la incendiu, cât și al proporției rezultate din măcinare, astfel păstrându-se mereu același amestec al gristului cu apa.

SHARE