Pentru a aprecia un single malt în toată complexitatea lui, nu este nimic mai bun decât să urmezi procedurile adoptate de degustătorii profesioniști.

La fel ca în cazul vinului, există o serie de pași în degustarea unui whisky single malt, precum:

  • Observă – în funcție de vârsta whisky-ului sau de cât de mult (dacă este cazul) a fost diluat, culoarea și nuanța se vor schimba. Maturarea îndelungată în butoaie de stejar are ca rezultat culorile aurii și maronii adânci și întunecate, în timp ce diluarea creează culori mai deschise.Butoiul, în 99% din cazuri, este second-hand, astfel că un butoi de ex-sherry va conferi nuanțe mai închise, iar unul de ex-bourbon culori mai palide. Dacă butoiul este la a doua sau a treia umplere, nuanța va deveni mai palidă. Oricum, un single malt are culoare aurie, iar spectrul se întinde de la culoarea de vin alb la nuanțe de cafea.
  • Folosește-ți mirosul – ține paharul la o distanță oarecare de nas, fără a-l apropia prea mult, și mișcă ușor paharul în timp ce inhalezi, până când simți că mirosul devine destul de înțepător. Mai departe vei trece la testarea aromei, inhalând lent și cu buzele întredeschise. Reducerea „arsurii” cauzate de alcool este primul pas pentru a prinde buchetul unui anumit whisky.
  • Mestecă – actul este cunoscut sub numele de „Kentucky chew” și te ajută să descoperi mai multe nuanțe, precum dulceața, condimente, note amare de cafea prăjită și coji de citrice sau vișine. În cazul în care simți o arsură incomodă, ai putea pune câteva picături de apă în paharul de single malt, pentru a-l dilua si a-i potența aromele.
  • Simte aroma – ia o înghițitură lentă și, dacă poți, inspiră și expiră în timp ce ții băutura în gură. Trebuie menționat că aromele si gusturile mai complexe ale unui single malt sunt descoperite după primele două înghițituri, după care receptorii sensibili la diferite gusturi ating un punct de saturație.
  • Analizează finish-ul sau post-gustul – nota finală pentru un single malt este dată de analiza finish-ului care poate fi lung, mediu sau scurt; poate fi dulce, vanilat, amărui sau condimentat; sec, fresh sau tare; și discuția continuă.

Așa cum toți vom descoperi gusturi și nuanțe diferite în single malt, la fel vom descoperi și mici variații ale metodelor descrise mai sus. Însă aspectele fundamentale rămân neschimbate, iar stăpânirea lor va rezulta în degustări mai bune și experiențe premium.

Vrei să descoperi mai mult din universul Single Malt Society? Citește și alte articole!

SHARE